Hyppää sisältöön
Etusivu / Palkitseminen / Suomen Sydänliiton ansiomerkit

Suomen Sydänliiton ansiomerkit

On tärkeää muistaa henkilöitä, jotka ovat toimineet ansiokkaasti liiton tavoitteiden hyväksi. Yksi mahdollisuus on hakea aktiiviselle toimijalle Sydänliiton ansiomerkkiä. Ansiomerkkejä löytyy kultaisena, hopeisena, pronssisena. Näiden lisäksi saatavilla on kunnia- ja tavallinen standaari eli pöytäviiri.

Anna Autio, järjestökoordinaattori
Julkaistu 11.9.2023
Päivitetty 2.10.2023

Ansiomerkit ja kunniastandaarit myöntää esityksestä Suomen Sydänliiton liittohallitus. Tämä koskee myös Sydäntutkimussäätiön tekemiä esityksiä. Näiden tunnustusten kustannukset maksaa esittäjä. Suomen Sydänliitto pitää tunnustusten saajista keskitettyä luetteloa Kilta-järjestelmässä.

Sydänliiton hallitus myöntää ansiomerkit ja kunniastandaarit kokouksissaan. Kokouksien aikataulut löytyvät hyvissä ajoin aina koko vuoden ajaksi tammikuusta alkaen sydan.fi-sivuilta hallinnon alta.  Ansiomerkki- ja kunniastandaarihakemukset on tehtävä Kiltaan vähintään kuukautta ennen kokousta.

Tavalliset standaarit puolestaan ovat vapaasti tilattava myyntituote, jotka tilataan sähköpostitse Carolinalta, ks. yhteystiedot alla.

Jos tarvitset apua ansiomerkkien tai kunniastandaarien hakemiseen, ole yhteydessä Sydänliiton hallintopäällikköön Katja Hohtariin puh. 050 326 2664, katja.hohtari@sydanliitto.fi tai palvelukoordinaattoriin Carolina Salmiseen puh. (09) 7527 5050 carolina.salminen@sydanliitto.fi.

Ansiomerkkien hinnat:

 • kulta 84 €
 • hopea 50 €
 • pronssi 25 €
 • kunniastandaarin hinta on 170 € (nimikoitu, liittohallitus myöntää)
 • tavallisen standaarin hinta on 50 € (nimikoimaton myyntituote)

 

Kultainen ansiomerkki

Henkilö on toiminut ansiokkaasti liiton tavoitteiden hyväksi:

 • liiton tai alueellisen/valtakunnallisen jäsenjärjestön tasolla vähintään 10 vuotta
 • sydänyhdistyksen avaintehtävissä* vähintään 12 vuotta
 • sydänyhdistyksen muissa tehtävissä vähintään 15 vuotta taikka muutoin erityisen poikkeuksellisella tavalla toiminut sydäntyön hyväksi

Hopeinen ansiomerkki

Henkilö on toiminut ansiokkaasti liiton tavoitteiden hyväksi:

 • liiton tai alueellisen/valtakunnallisen jäsenjärjestön tasolla vähintään 5 vuotta
 • sydänyhdistyksen avaintehtävissä* vähintään 6-8 vuotta
 • sydänyhdistyksen muissa tehtävissä vähintään 10 vuotta

Pronssinen ansiomerkki

Henkilö on toiminut ansiokkaasti ja aktiivisesti Sydänliitossa yli 5 vuotta.

*) Avaintehtävät: puheenjohtaja, sihteeri, jäsensihteeri, taloudenhoitaja, hallituksen jäsen, tiedottaja, adressivastaava, toimintaryhmän vetäjä ym.

Kunniastandaari ja standaari

Kunniastandaari voidaan myöntää henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan erityisen ansiokkaasti edistänyt Sydänliiton tavoitteiden saavuttamista.

Standaari voidaan myöntää henkilölle tai yhteisölle tunnustukseksi järjestön hyväksi tehdystä työstä.

 

Ansiomerkkisääntöjen soveltaminen Sydänliiton päätoimisiin henkilöihin

Liittohallituksen 1-2019 päätöksen mukaisesti Suomen Sydänliiton ansiomerkkejä voidaan tapauskohtaisesti myöntää myös liiton, alueellisten ja valtakunnallisten jäsenjärjestöjen sekä sydänyhdistysten työntekijöille. Ohjeellisina määreinä merkkien myöntämiselle ovat:

 • Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää yli 10 vuoden työsuhteesta
 • Kultainen ansiomerkki yli 20 vuoden työsuhteesta
 • Sydänliiton pääsihteerille ansiomerkki voidaan myöntää tapauskohtaisesti myös lyhyemmästä työsuhteesta.

 

Viralliset kunniamerkit

Sydänliitto, alueellinen jäsenjärjestö tai sydänyhdistys voivat olla aloitteentekijänä haettaessa pitkäaikaisille toimihenkilöille virallisia kunniamerkkejä. Ehdotuksen kunniamerkin saajaksi voi tehdä yksityishenkilö, yhteisö tai työnantaja. Näitä merkkejä anottaessa tulee ehdotukseen kerätä tiedot henkilön koulutuksesta, pää- ja sivutoimista, luottamustehtävistä ja muista toimista. Ehdotukseen ei liitetä eri tahojen puoltolausuntoja vaan tehtävät kirjataan kuten ansioluettelo. Kunniamerkkejä haetaan kunniamerkkiehdotuslomakkeella, joka on saatavissa Ritarikuntien sivustolta.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut