Hyppää sisältöön
Etusivu / Eteisvärinän hoitolinjan valinta

Eteisvärinän hoitolinjan valinta

Eteisvärinän hoitolinjan valinnalla tarkoitetaan rytmin- tai sykkeenhallintaa.

Anna-Mari Hekkala, Ylilääkäri
Julkaistu 6.8.2024
Päivitetty 28.8.2024

Hoitolinjan valintaan vaikuttaa erityisesti potilaan oireisuus. Oireisuus kannattaa määrittää käyttämällä apuna ns. EHRA-luokitusta (EHRA; European Heart Rhythm Association)

EHRA-luokka Oireisuus
1 Ei oireita.
2 Lieviä oireita, jotka eivät vaikuta päivittäiseen elämään.
3 Vaikeita oireita, joiden takia päivittäinen elämä vaikeutuu.
4 Sietämättömiä oireita, joiden takia päivittäistä elämää on pitänyt muuttaa.

Rytminhallinta

Rytminhallintaa toteutetaan tekemällä tarvittaessa rytminsiirtoja, käyttämällä tehokkaita rytmihäiriölääkkeitä, ja tarvittaessa tekemällä katetriablaatiotoimenpide. Tavoitteena on siis kaikin keinoin ylläpitää sinusrytmiä.

Rytminhallintaa pyritään toteuttamaan, jos potilaalla on paljon rytmihäiriön aiheuttamia oireita (oireisuus EHRA 3–4). Oireisen eteisvärinän rytminsiirtoa kannattaa yrittää ainakin kertaalleen, vaikka eteisvärinä olisi jatkunut jo pidempään.

Samoin rytminsiirtoa kannattaa yrittää, jos eteisvärinä on kestänyt alle kuusi kuukautta, eikä vasen eteinen ole vielä suurentunut. Jos potilas on fyysisesti aktiivinen, esim. kuntourheilija, yritetään sinusrytmiä yleensä tavoitella.

Rytminhallinta saattaa onnistua, jos vaste rytmihäiriölääkitykselle on hyvä.

Sykkeenhallinta

Sykkeenhallintalinja tarkoittaa pysyvän eteisvärinän hyväksymistä vallitsevaksi rytmiksi. Rytminsiirtoja ei yritetä. Sykkeenhallinnassa pyritään tekemään potilas oireettomaksi säätämällä lääkitys sellaiseksi, että syketaso on sopivan rauhallinen levossa ja rasituksessa. Tämä onnistuu yleensä hyvin beetasalpaajalääkityksellä. Iäkkäillä voidaan käyttää myös digitaalista, joskin on hyvä muistaa, ettei tämä lääke juurikaan vaikuta syketasoon rasituksessa. Joskus, yleensä erikoislääkärin harkinnan mukaan, voidaan käyttää myös sydänselektiivisiä kalsiuminestäjiä (ejektiofraktion tulee olla normaali).

Sykkeenhallintalinja valitaan yleensä iäkkäämmillä potilailla, joilla eteisvärinä ei aiheuta merkittäviä oireita (EHRA-luokka 1–2). Erityistä ikärajaa ei kuitenkaan ole.

Jos eteisvärinä on jatkunut todennäköisesti jo pidempään, 6–12 kk, mahdollisuudet sinusrytmin palauttamiseen, saati ylläpitämiseen, ovat jo selvästi heikentyneet. Silloin valitaan yleensä jo heti sykkeenhallintalinja, eikä rytminsiirtoja lähdetä yrittämään.

Samoin, jos vasen eteinen on jo hyvin suuri (läpimitaltaan yli 5 cm sydämen UÄ-tutkimuksessa), on viisainta keskittyä hyvään sykkeenhallintaan.

Jos eteisvärinä uusiutuu nopeasti, päivien tai muutamien viikkojen kuluessa rytminsiirron jälkeen, vaikka käytössä olisi rytmihäiriölääkitys, kannattaa vakavasti harkita sykkeenhallintalinjaan siirtymistä.