Hyppää sisältöön

Digitalis (digoksiini)

Digoksiini (Digoxin Orion®) on nykyään ainoa Suomessa käytetty digitalisglykosideihin kuuluva lääke. Nämä lääkkeet ovat vanhimpia käytössä olevia sydänlääkkeitä, alun perin sormustinkukasta ( Digitalis purpurea ) eristettyjä. Digoksiinia käytetään sydämen vajaatoiminnassa ja hidastamaan eteisvärinän aikaista liian nopeaa pulssia.

Mikko Syvänne
Julkaistu 30.11.2014
Päivitetty 1.8.2019

Digoksiini on käytössä edelleen jonkin verran sydämen systoliseen vajaatoimintaan. Ensisijainen lääke se ei enää nykyään ole. Jos potilaalla on edelleen oireita, kun tehokkaammat lääkkeet (ACE:n estäjä, beetasalpaaja, diureetti ja aldosteroniantagonisti) ovat käytössä, digoksiinilla voidaan lievittää oireita ja vähentää sairaalahoidon tarvetta.

Eteisvärinän aikaisen pulssin hidastamiseen voidaan käyttää digoksiinia ensisijaisten lääkkeiden (beetasalpaaja, sykettä hidastava kalsiuminestäjä) ohella. Digoksiini hidastaa leposykettä, ei niinkään rasituksen aikana liikaa kiihtyvää pulssia.

Digoksiinin liika-annostelu on vaarallista. Seurauksena voi olla pulssin liiallinen hidastuminen, muut vakavat rytmihäiriöt, pahoinvointi ja oksentelu, sekavuus ja näköhäiriöt. Digoksiini poistuu elimistöstä munuaisten kautta, joten munuaisten vajaatoiminta lisää liika-annoksen riskiä. Vanhukset ovat erityinen riskiryhmä. Tarvittaessa voidaan tutkia lääkkeen veripitoisuus, mutta rutiininomaisesti se ei ole tarpeen, koska nykyään käytetään varovaista annostelua.

Digoxin Orion®-valmistetta on kolmena tablettivahvuutena: Digoxin Orion (0,25 mg), Digoxin Orion semi (0,125 mg) ja Digoxin Orion mite (0,0625 mg). Niillä on alempi erityiskorvattavuus (65 %) kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa ja kroonisissa sydämen rytmihäiriöissä.

Lue seuraavaksi