Hyppää sisältöön
Etusivu / Vertaistuki / Lähtisinkö vertaistukijaksi sydänsairastuneelle?

Lähtisinkö vertaistukijaksi sydänsairastuneelle?

Halu auttaa toisia samassa tilanteessa olevia on suurin motivaattori vertaistukihenkilönä.

Vertaistukijana voit auttaa​ – Vain sydänsairastunut tietää ja tuntee, mitä sairastuminen on. 

Ihmisen sairastuessa, hänen ja hänen läheistensä tiedon tarve on suuri. Hoitavan tahon ja kirjallisuuden lisäksi tietoa saa kohtalotovereilta. Saman kokenut voi kertoa omia kokemuksiaan sairaudesta selviytymisestä tai sairauden kanssa elämisestä.  Vertaistukihenkilö ja ryhmäohjaaja Jouko muistaa kuinka itse sydänsairastumisen jälkeen kaipasi vertaistukea ja keskusteluseuraa. Naapurin vinkkasi läheisen sydänyhdistyksen ryhmästä, jonne Jouko pääsi mukaan. Ryhmään osallistumisen jälkeen hän päätti hakeutua Sydänliiton järjestämään ryhmänohjaaja koulutukseen ja on sen jälkeen ohjannut sydänryhmiä. ”Ryhmästä tuli tunne, että tähän minä haluan mukaan, tämä on minun juttuni!” 

Millaista vertaistukijana oleminen on?

Vertaistuki on vuorovaikutusta, se on antamista ja saamista. Myös vertaistuen antaja kokee hyvän vuorovaikutuksen voimauttavana, kuten vertaistukijana toimiva Jorma kertoo ”Vertaistukijana olo on lempihommaani ja oikeastaan suurin syy, miksi lähdin sydänyhdistyksen toimintaan mukaan. Tuntuu erittäin hyvältä, että on onnistunut ja osannut puhua oikeista asioista.”  

Useissa sydänyhdistysten vapaaehtoisille suunnatuissa kyselyissä on osoitettu, että mukava porukka ja yhdessä tekeminen on parasta vapaaehtoisena toimimisessa. Vapaaehtoistoiminta antaa mahdollisuuden kokea ja edistää itse osallisuutta sekä tarjoaa merkityksellistä sisältöä elämään. Vapaaehtoistoiminnassa motivoi mahdollisuus tukea muiden hyvinvointia ja terveyttä, mutta samalla se myös vahvistaa vapaaehtoisen omaa hyvinvointia. Vertaistukijaamme Reijoa vapaaehtoistoiminnassa motivoikin haasteiden ratkominen ja onnistumisen tunteet, ne saavat hyvälle mielelle. ”Tätä jaksaa jatkaa niin kauan, kun on hauskaa!” 

Miten pääset mukaan toimintaan?

Kiinnostuitko vertaistuki toiminnasta? Haluaisitko antaa aikaasi toiselle sydänsairastuneelle?

Seuraavat vertaistukihenkilön peruskoulutukset järjestetään Sydänliitto Etelä-Suomen Alueella hybridikoulutuksena Helsingin Oulunkylässä syyskuussa 4.9. ja 12.9. sekä marraskuussa verkkokoulutuksena 7.11., 14.11. ja 21.11.  

Jos kiinnostuit vertaistukitoiminnasta, ole yhteydessä Johanna Poikajärveen puhelimitse 050 5054384 tai sähköpostitse johanna.poikajarvi@sydanliitto.fi. Johanna on tavoitettavissa arkisin klo 8–16 välillä. Toimintaan mukaan haluavien kanssa keskustellaan ja tehdään yhdessä päätös vertaistukihenkilön peruskoulutukseen osallistumisesta. 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot