Hyppää sisältöön
Etusivu / Varainhankinta / Lipaskeräys sydänyhdistyksissä

Lipaskeräys sydänyhdistyksissä

Hienoa, että lipaskeräys kiinnostaa! Lipaskeräys on viimeaikaisten tutkimusten mukaan suomalaisten mielestä suosituin lahjoittamistapa. Tästä jutusta löydät tietoa lipaskeräyksestä.  

Julkaistu 19.3.2020
Päivitetty 10.1.2024

Lipaskeräys on mainio tapa kerätä varoja yhdistyksen toimintaan. Henkilökohtainen kontakti sekä jalkautuminen ihmisten pariin on jo pitkään ollut paras ja tuottoisin keräystapa. Keräys siis kannattaa! Kuitenkin vuosi 2020 ja Koronan mukana tuomat haasteet ovat tehneet sähköiset keräystavat entistä tärkeämmiksi ja kannustamme niiden käyttöön.

Mistä aloitan?

Lipaskeräyksen aloittamisesta tehdään päätös yhdistyksen hallituksessa. Yleensä puheenjohtaja tai sihteeri valmistelee esityksen hallitukselle. Sydänyhdistys tai piiri voi toteuttaa lipaskeräyksen Sydänliiton rahankeräysluvan alla ja tilata lippaat sekä tarrat Sydänkaupasta. Lipastoimituksen yhteydessä yhdistys saa käyttöönsä myös oman Mobile Pay -lyhytnumeron.

Lipasvastaavan rooli

Keräyspäätöksen yhteydessä lipaskeräykselle määritellään vastuuhenkilö eli lipaskeräysvastaava. Lisätkää myös Kiltaan tieto yhdistyksenne vastuuhenkilöstä. Killasta löytyy rooli: Lipaskeräysvastaava.

Lipasvastaava tilaa lippaat Sydänkaupasta ja huolehtii, että kaikissa keräyslippaissa on voimassa olevan rahankeräysluvan mukaiset keräystarrat. Hän rekrytoi lipaskerääjät toteuttamaan keräystä ja varmistaa, että keräyksen tuotto raportoidaan ja tilitetään Sydänliittoon keräyksen päätyttyä.

Lipastarrojen tilaus

Lippaat ja lipastarrat voit tilata Sydänkaupasta. Voit tilata useampia lippaita yhdistyksenne keräyskäyttöön. Tästä linkistä pääset Sydänkauppaan tekemään tilauksen. Jos teillä on käytössä lipas esimerkiksi aiemmilta vuosilta, voitte tilata pelkän tarran lippaaseen toimituskulujen hinnalla.

Toimituksen mukana saat keräys- ja tilitysohjeet sekä yhdistyskohtaisen Mobile Pay -numeron ja lipaspuhujan. Mobile Pay -numero mahdollistaa keräyksen ilman käteistä.

Vuodesta 2021 eteenpäin lipaskeräystarrat on tarkoitettu pysyvään käyttöön, eli niitä ei tarvitse enää tilata joka vuosi erikseen. Säilytäthän niitä huolellisesti.

Keräyksen toteutus

Lipaskerääjinä voivat toimia esimerkiksi yhdistyksen työntekijät tai muut vapaaehtoiset esimerkiksi opiskelijat tai yhteistyökumppanin työntekijät.

Hyviä keräyspaikkoja ovat perinteisesti olleet mm. kauppakeskukset, kaupat, pankit, liikuntakeskukset ym. sekä erilaiset tapahtumat, kuten Sydänviikko ja Maailman Sydänpäivä.  Pyydä aina lupa yritykseltä tai tapahtumajärjestäjältä keräyksen suorittamiseen.

Keräyksen voi toteuttaa myös yhteistyössä paikallisen yrityskumppanin, esimerkiksi apteekin kanssa. Lippaan voi sijoittaa vaikkapa kassalle tai vastaanottoon. Lukollisia ketjuja voi ostaa esimerkiksi rautakaupasta.

Tilitys ja keräystuotto 

Yhdistys tai piiri saa keräystuotot sataprosenttisesti käyttöönsä. Keräystuotot tilitetään Sydänliittoon ja raportoidaan tilityslomakkeella. Liitto maksaa tuotot avustuksina yhdistyksen tilille. Rahankeräysluvan mukaisesti yhdistys käyttää tuoton yhdistyksen sääntöjen mukaiseen vapaaehtoistoimintaan, sydänterveyden edistämiseen ja jo sairastuneiden tukemiseen.

Lue tilityksen tekemisestä

Lataa tilityslomake tästä.

Käyttämättömän lippaan hävittäminen 

Käyttämättä jääneen tai vioittuneen lippaan voit hävittää itse tai voit lähettää sen takaisin Sydänliittoon hävitettäväksi. Tärkeintä on, että huolehdit tarrat pois lippaista ja hävität lippaat niin, että lippaita ei voi enää käyttää uudelleen. Huolellisella hävittämisellä minimoidaan väärinkäytön mahdollisuus. On erittäin tärkeä poistaa tarrat ja hävittää ne erikseen.

Mobile Pay -lyhyt numero

Koska käteisen määrä on viime aikoina vähentynyt, olemme ottaneet lipaskeräyksen maksutavaksi myös MobilePay -lyhytnumeron. MobilePay on helppo ja kätevä maksuvälinesovellus, jonka avulla mobiilimaksaja voi lahjoittaa haluamansa summan omalla älypuhelimellaan. Tätä kannattaa kokeilla!

Jokainen keräävä yhdistys saa oman viisinumeroisen MobilePay -lyhytnumeron. Kerääjän ei tarvitse tehdä muuta kuin pitää MobilePay -numero esillä. Halutessaan lipaskerääjä voi kannustaa MobilePay -lahjoitukseen esimerkiksi näin: ”Jos sinulla on käytössä MobilePay-sovellus, voit tehdä lahjoituksen myös sen kautta tähän numeroon xxxxx”.

Numeron käyttö lipaskeräyksen yhteydessä on vapaaehtoista. Aiemmin lähetetyt Mobile Pay -numerot ovat edelleen voimassa. Uudet kerääjät saavat tänä vuonna omansa. Autamme mielellämme kaikissa kysymyksissä MobilePay -numeron käyttöön liittyen.

 

Tsemppiä keräyksiin! 

Kerromme mielellämme lisätietoa. 

lahjoitus(at)sydanliitto.fi

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut