Hyppää sisältöön

Talousarvio

Talousarvio eli budjetti on yhdistyksen tilikauden eli toimintavuoden suunnitelma rahankäytöstä ja tuloista. Talousarvio kertoo, millaisilla taloudellisilla resursseilla toimintasuunnitelmaa toteutetaan.

Anna Autio, järjestökoordinaattori
Julkaistu 4.11.2020
Päivitetty 19.6.2024

Yhdistyksen talousarvio on yhdistyksen hallituksen valmisteleva ja yhdistyksen kokouksen hyväksymä asiakirja, jossa arvioidaan 12 kuukauden mittaisen tilikauden aikana saatavat erilaiset tulot ja toimintaan ja hallintoon kuluvat menot.

Jokaista toimintavuotta varten on laadittava talousarvio. Talousarvio on yhdistyksen toimintasuunnitelma rahaksi muutettua, eli se laaditaan rinnan toimintasuunnitelman kanssa. Perusideana on pyrkiä arvioimaan mahdollisimman tarkasti tulevan tilikauden tulot ja menot, eli mistä ja paljonko rahaa tulee ja mihin ja paljonko rahaa kuluu.

Tästä löydät mallin talousarviopohjasta, jota voit hyödyntää tarvittaessa.

Talousarvioehdotuksen laatii hallitus ja yhdistyksen kokous hyväksyy sen. Yhdistyksesi säännöt kertovat, missä kokouksessa talousarvio käsitellään. Talousarvio kannattaa laatia varovaisesti, eli menot arvioidaan mieluummin hieman liian suuriksi ja tulot maltillisiksi. Yleensä yhdistykset tavoittelevat nollatulosta.

Talousarvion voi laatia vapaamuotoisesti. Talousarviopohjan tekemisessä voi käyttää edellisen vuoden tilirakennetta. Lopullista talousarviota kannatta verrata edellisten vuosien tuloslaskelmiin. Hallitus seuraa kokouksissaan, miltä osin toimintavuoden tulot ja menot pysyvät arvioidussa budjetissa.

Apua talousarvion laatimiseen kannattaa ensisijaisesti kysyä omasta sydänpiiristäsi/-alueeltasi.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut