Hyppää sisältöön
Etusivu / Tunne terveysarvosi
Merike Kujanen
Julkaistu 5.1.2023
Päivitetty 19.1.2023

Tällä tapaamiskerralla voidaan keskustella ja lisätä tietämystä omista terveysarvoista.  On hyvä tietää omat terveysarvot, kuten veren kolesteroli ja verenpaine, sekä keinot, joilla niihin voi itse vaikuttaa. Vertaistuellisessa ryhmässä ilman terveydenhuollon ammattilaista voidaan jakaa vinkkejä ja kokemuksia aiheeseen liittyen valmiiden materiaalien avulla sekä harjoitella kansalaistaitona tunnettua pulssin tunnustelua.

 

Toteutus

Tietoisku ja keskustelu

Tapaamisen voi aloittaa tietoiskulla asiantuntijavideon avulla. Materiaalit-kohdasta löytyy monipuolinen valikoima eri pituisia asiantuntijoiden verkkoluentoja. Videon jälkeen voitte yhdessä keskustella terveysarvoista ja niihin vaikuttavista tekijöistä jokaisen omien kokemusten perusteella. Osallistujien yksilöllisyys ja hoitavan tahon kanssa päätetyt henkilökohtaiset hoitotavoitteet on hyvä ottaa huomioon keskustelussa. Ohjaaja voi kannustaa kokemusten vaihtamiseen, liikaa vertailua on hyvä kuitenkin välttää.

Tunne arvosi -teemaan sopii hyvin myös pulssin tunnustelu. Siihen liittyy erityisesti eteisvärinän tunnusmerkin, epäsäännöllisen pulssin, huomaaminen säännöllisen pulssin tunnustelun avulla. Katselkaa Tunne pulssisi -asiantuntijavideo, jonka jälkeen voitte yhdessä harjoitella pulssin tunnustelua.

Tehdään yhdessä

Testit Testatkaa nopean (3-5min) testin avulla tietämyksenne verenpaineesta, testi löytyy täältä. Testin jälkeen voitte yhdessä keskustella ja jakaa vinkkejä sekä havaintoja omista kokemuksista kohonneen verenpaineen ennaltaehkäisyyn tai hoitoon liittyen.

Tärkein kolesterolipitoisuuteen vaikuttava tekijä ruokavaliossa on rasvan laatu. Olennaista on saada riittävästi tyydyttymättömiä, pehmeitä rasvoja ja pitää tyydyttyneen, kovan rasvan saanti vähäisenä. Tehkää testi, jonka avulla saatte suuntaa antavan arvion ruokavalion rasvan laadusta, testi löytyy täältä.

Keskustelukortit Ravitsemusaiheisia keskustelukortteja voi hyödyntää myös Tunnista terveysarvosi -tapaamiskerralla. Voit tulostaa kortit tästä.

Pulssin tunnustelun harjoittelu Hyödyntäkää lyhyttä Tunne pulssisi -videota tai pulssin tunnustelun oppaita pulssin tunnustelun harjoittelussa. Hyvä tunnustelupaikka on ranteessa peukalon puolella. Jotkut tuntevat sykkeen paremmin kyynärtaipeesta tai kaulalta. Painakaa kevyesti yhdellä tai useammalla sormella tunnustelukohtaa niin, että pulssi tuntuu. Tarkkailkaa, tulevatko sykäykset säännöllisesti vai epäsäännöllisesti esimerkiksi laskemalla sykettä ääneen tai sanomalla ”hep” aina lyönnin jälkeen. Pulssin tiheys eli kuinka monta kertaa sydämesi lyö minuutissa saadaan laskemalla pulssin sykäykset puolen minuutin ajan ja kertomalla tulos kahdella.

Kotitehtävä Kolesterolin voi mittauttaa terveysasemalla tai työterveyshuollossa. Mittaus onnistuu myös ilman lähetettä yksityisessä laboratoriossa. Osa sydänpiireistä ja -yhdistyksistä järjestää mittaustapahtumia.  Kotona voi selvittää oman verenpainetason kotimittausohjeen mukaisesti. Omaa pulssia voi seurata kotona, vaikka viikon ajan aamun illoin, jotta pulssin tunnustelusta tulisi tapa. Lukemat voi kirjata esimerkiksi tulostettavaan taulukkoon.

 

Materiaalit

Sydänliiton verkkoluennot 10 totuutta kolesterolista (kesto noin 1h), Paineet kohdalleen – asiaa verenpaineesta ja omaseurannasta (kesto noin 1h) sekä Tunne pulssisi (kesto noin 9min).

Sydänliiton video Verenpaineen omaseuranta.

Etelä-Suomen Sydänpiirin verkkoluento Kolesteroli hallintaan (kesto noin 30min).

Varsinais-Suomen Sydänpiirin verkkoluento Kohonnut verenpaine ja sen hoito (kesto noin 35min).

Materiaalia pulssin tunnustelun ohjaamiseen.

Benecol-opas.

 

Vinkki

Tunne pulssisi -opasta voi tilata Sydänkaupasta. Opas löytyy sekä suomeksi että ruotsiksi.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut