Hyppää sisältöön
Kaikki Ruoka Tapahtumat

Kasvispuntari

Kasvispuntarin avulla osallistuja pääsee itse kokeilemaan, miten suositeltava päivittäinen kasvismäärä toteutuu.

Julkaistu 13.3.2020
Päivitetty 6.4.2020

Kasvispuntarissa on esillä erilaisia kasviksia pilkottuna noin kourallisen kokoisiin annoksiin. Talousvaa’an avulla osallistuja voi kerätä vaakaan itselle mieluisia ja tavanomaisia kasvisannoksia ja kokeilla, miten suositeltava päivän vähimmäismäärä eli puoli kiloa kertyy. Tehtävä auttaa hahmottamaan, miten jokainen voi syödä riittävästi kasviksia.

Kesto

Ryhmässä 20−30 minuuttia, tapahtumassa non-stop.

Valmistelut

Esivalmistelut olisi hyvä tehdä samana päivänä, kun näyttely pidetään tai juuri ennen näyttelyä. Näin kasvikset pysyvät mahdollisimman tuoreen näköisenä.

  1. Hanki näyttelyyn noin 20 erilaista tuttua kasvista: vihanneksia, juureksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja ja sieniä. Voit ottaa näyttelyyn myös pakastekasviksia. Valitse mieluusti sen hetkisen satokauden kasviksia ja suomalaisia kasviksia, jos mahdollista.  Perunoita ei lasketa kuuluvaksi suositeltavaan puolen kilon määrään.
  2. Jätä kasviksiin kuoret.
  3. Leikkaa suurikokoisia kasviksia, joita ei yleensä syödä kokonaisina, pienemmiksi annospalasiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kaali, lanttu, paprika ja kurkku. Sopivan kokoinen palanen on sellainen, minkä voisi ajatella syövänsä päivän aikana tai aterian yhteydessä. Kurkusta voi leikata erikokoisia palasia.
  4. Kokonaisena syötäviä kasviksia ei tarvitse pilkkoa. Tällaisia ovat esimerkiksi satsuma, omena, päärynä ja tomaatti.
  5. Pussita pieniin minigrip-pusseihin noin 1-1,5 dl verran marjoja, papuja, keittovihanneksia, herneitä, jokainen laatu omaan pussiinsa ja sulje pussit huolellisesti.
  6. Pakkaa kasvikset mukaan näyttelyyn.

Lisäksi voit hankkia jaettavaksi tai näytteille Terveelliset valinnat -vinkkikortteja, Lisää kasviksia -esitteitä (yhdistyskaupasta) ja tulostaa Päivän kasvikset -suosituskyltin.

Toteutus

  1. Asettele talousvaaka, kasvikset ja muut välineet esimerkiksi alla olevan kuvan osoittamalla tavalla.
  2. Kehota osallistujia kokeilemaan, kuinka paljon heidän kasvisannoksistaan kertyy päivässä.

Tarvittavat välineet

  • valmisteluihin: veitsi, leikkuulauta, pieniä minigrip-pusseja, astia kasvisten kuljetusta varten
  • keittiövaaka, tai kaksi
  • kulhot(t), johon kasviksia kerätään punnittaessa
  • tarjotin, jossa kasvikset ovat esillä
  • käsipaperia
  • pöytä
  • pöytäliina
  • Päivän kasvikset -kyltti, jossa päivän kasvissuositus
  • mahdolliset esitteet: Terveelliset valinnat -vinkkikortit (tilaus Sydänkaupasta) tai tulostettu lista terveellisistä ruokavalinnoista ja Lisää kasviksia -esitteet (yhdistyskaupasta)

 

 

 

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut