Siirry sisältöön

Lipaskeräys sydänyhdistyksissä

Hienoa, että lipaskeräys kiinnostaa! Lipaskeräys on viimeaikaisten tutkimusten mukaan suomalaisten mielestä suosituin lahjoittamistapa. Tästä jutusta löydät tietoa lipaskeräyksestä.  

Julkaistu 19.3.2020
Päivitetty 15.4.2020

Lipaskeräys on mainio tapa kerätä varoja yhdistyksen toimintaan. Henkilökohtainen kontakti sekä jalkautuminen ihmisten pariin näyttää edelleen olevan paras ja tuottoisin keräystapa. Keräys siis kannattaa!

Mistä aloitan?

Lipaskeräyksen aloittamisesta tehdään päätös yhdistyksen hallituksessa. Yleensä puheenjohtaja tai sihteeri valmistelee esityksen hallitukselle. Sydänyhdistys tai piiri voi toteuttaa lipaskeräyksen Sydänliiton rahankeräysluvan alla ja tilata lippaat sekä tarrat Sydänkaupasta.

Lipasvastaavan rooli

Keräyspäätöksen yhteydessä lipaskeräykselle määritellään vastuuhenkilö, nk. lipasvastaava. Lisätkää myös Kiltaan tieto yhdistyksenne lipasvastaavasta. Killasta löytyy rooli: Lipaskeräysvastaava.

Lipasvastaava tilaa lippaat Sydänkaupasta ja huolehtii, että kaikissa keräyslippaissa on voimassa olevan rahankeräysluvan mukaiset keräystarrat. Hän rekrytoi lipaskerääjät toteuttamaan keräystä ja varmistaa, että keräyksen tuotto raportoidaan ja tilitetään Sydänliittoon keräyksen päätyttyä.

Lipastarrojen tilaus

Lippaat ja lipastarrat voit tilata Sydänkaupasta. Voit tiltata useampia lippaita yhdistyksenne keräyskäyttöön. Tästä linkistä pääset Sydänkauppaan tekemään tilauksen. Jos teillä on käytössä lipas esimerkiksi aiemmilta vuosilta, voitte tilata pelkän tarran lippaaseen.

Hinnat 2020 Yhdistyskaupassa:

  • Tarroitettu lipas 6 euroa
  • Lipastarrat 2 €

Hintoihin lisätään toimituskulut. Toimituksen mukana saat keräys- ja tilitysohjeet sekä yhdistyskohtaisen Mobile Pay -numeron ja lipaspuhujan. Mobile Pay -numero mahdollistaa keräyksen ilman käteistä.

Keräyksen toteutus

Lipaskerääjinä voivat toimia esimerkiksi yhdistyksen työntekijät tai muut vapaaehtoiset esimerkiksi opiskelijat tai yhteistyökumppanin työntekijät.

Hyviä keräyspaikkoja ovat esim. kauppakeskukset, kaupat, pankit, liikuntakeskukset sekä erilaiset tapahtumat. Pyydä aina lupa yrityksen johdolta tai tapahtuman järjestäjältä, jos keräyksen suoritetaan yrityksen tiloissa.

Tilitys ja keräystuotto 

Yhdistys tai piiri saa keräystuotot sataprosenttisesti käyttöönsä. Keräystuotot tilitetään Sydänliittoon ja raportoidaan tilityslomakkeella. Liitto maksaa tuotot avustuksina yhdistyksen tilille. Rahankeräysluvan mukaisesti yhdistys käyttää tuoton yhdistyksen sääntöjen mukaiseen vapaaehtoistoimintaan, sydänterveyden edistämiseen ja jo sairastuneiden tukemiseen.

Lue tilityksen tekemisestä

Käyttämättömän lippaan hävittäminen 

Käyttämättä jääneen tai vioittuneen lippaan voit hävittää itse tai voit lähettää sen takaisin Sydänliittoon hävitettäväksi. Tärkeintä on, että huolehdit tarrat pois lippaista ja hävität lippaat niin, että lippaita ei voi enää käyttää uudelleen. Huolellisella hävittämisellä minimoidaan väärinkäytön mahdollisuus.

Perinteinen lipas vai sähköinen lipaskeräys? 

Kannattaa valita molemmat! Perinteinen lipas toimii hyvin tapahtumissa. Sähköinen lipaskeräys taas on helppo jakaa verkkosivuilla ja sähköpostilla omille verkostoille.

Lue sähköisestä keräyslippaasta

Tsemppiä keräykseen!

 

 

 

Tsemppiä keräyksiin! 

Kerromme mielellämme lisätietoa. 

lahjoitus(at)sydanliitto.fi

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset