Liikunta ja sepelvaltimon ohitusleikkaus
Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen jälkeen liikuntaan liittyy erityispiirteitä kolmen ensimmäisen kuukauden ajalle. Sen jälkeen liikuntaohjeistus seuraa sepelvaltimotaudin ohjeistusta.
Liikunta ohitusleikkauksen jälkeen kotona
Elimistön toipuminen leikkauksesta ja rintalastan luutuminen kestävät 2–3 kuukautta. Päivittäinen liikunta on tärkeä osa kuntoutumista. Liikunta nopeuttaa suorituskyvyn palautumista. Se tehostaa kudosten paranemista ja hengitystä, parantaa sydämen rasituksensietoa ja sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa. Liikunta rentouttaa, antaa myönteisiä kokemuksia jaksamisesta ja voinnista. Vähitellen liikunta onnistuu paremmin kuin ennen leikkausta.
Ensimmäinen kuukausi kotona
- Ensimmäisenä kuukautena arki kotona on hyvä aloittaa kevyillä kotitöillä.
- Kävelylle voi lähteä heti. Aluksi riittää 10–15 minuutin kävely useamman kerran päivässä. Tavoitteena on, että kuntoutuja liikkuu kevyesti 10–30 minuutin jaksoissa useamman kerran päivässä.
- Hyvä sääntö on, että ensin tulee lisätä liikuntakertojen määrää, sitten matkaa ja vasta lopuksi vauhtia. Sopivia liikuntamuotoja ovat kävely ja kuntopyöräily. Liikuntaa voi lisätä, kun se tuntuu helpolta.
- Liikunnan aikana hengitys saa syventyä, olo tuntua hieman rasittuneelta (RPE 13), kunhan puhuminen onnistuu vaivatta eikä oireita ilmene.
- Oireet, kuten rintakipu ja hengenahdistus, eivät kuulu liikuntaan.
- Liikunnan aikana ja sen jälkeen tulee olla hyvä olo.
Rasituksen aiheuttamat tuntemukset ovat tärkeitä mittareita kuntoutujalle itselleen sopivan liikunnan tehon arvioimisessa.
- Hyvä mittari on puheen sujuminen liikunnan aikana.
- Kehoa kuunnellen kuntoutuja oppii liikkumaan turvallisesti ja samalla tehokkaasti.
- Apuna voi käyttää myös RPE-asteikkoa. Sen avulla kuntoutuja voi arvioida, miten raskaalta liikunta tuntuu. Normaalista poikkeava väsymys saattaa olla merkki liian suuresta rasituksesta.
- Liikunnasta palautumisen tulisi tapahtua samassa ajassa kuin liikunta on kestänyt.
Sairaana, väsyneenä tai heti ruokailun tai alkoholin nauttimisen jälkeen ei tule harrastaa liikuntaa.
Osa sydänlääkkeistä, mm. beetasalpaajat, hidastaa sykkeen nousua liikunnan aikana. Siksi liikunnan rauhallinen aloittaminen tai riittävän pitkä alkuverryttely (5–15 min) ja liikunnan päättäminen jäähdytellen tekevät liikunnasta miellyttävämpää.
Kotiutumisen jälkeen hengitys
- Saattaa olla vielä tehotonta ja pinnallista.
- Limaisuus ja leikkausalueen kipu heikentävät hengitystä ja keuhkojen tuulettumista.
- Kuntoutujan tulee jatkaa hengitysharjoituksia esimerkiksi pulloon puhalluksin kotona, kunnes hengitys kulkee vapaasti ja limaisuus on helpottunut.
- Päivittäinen liikunta tehostaa hengitystä ja keuhkojen toimintaa.
- Rintakehän tukeminen käsien ja tyynyn avulla helpottaa yskimistä.
Rintakehä, ryhti ja lihakset
- Hartioiden ja rintakehän lihaksia tulee vetreyttää päivittäin sairaalassa annettujen ohjeiden mukaan. Leikkaushaavan kipu ja kiristyminen saattavat muuttaa ryhtiä.
- Kuntoutujan tulee tarkkailla kehon asentoa eri tilanteissa, pitää hartiat rentoina ja hakea kävellessä yläraajoihin normaaleja myötäilyliikkeitä.
- Kotivoimistelu auttaa pitämään yllä selän ryhtiä ja liikkuvuutta.
- Rasitusta rintalastaan ja haavaa ympäröivälle iholle aiheuttavat pitkittynyt yskä, ylipaino, erityisesti, kun painoindeksi on 35 tai enemmän, yläraajojen kuormitetut liikkeet, naisilla isojen rintojen aiheuttama venytys sekä vatsalihasten käyttö makuulta istumaan noustessa. Nämä altistavat rintalastan oireilulle.
- Rintakehää tukevan liivin käyttöä suositellaan kuntoutujille, joilla rintalastaan kohdistuu erityistä rasitusta. Luutuminen kestää noin kahdesta kolmeen kuukautta.
- Päivittäiset kevyet toiminnot, kuten ruuanlaitto, eivät häiritse luutumista.
- Käsien ja ylävartalon riuhtaisevia liikkeitä, äkillisiä ponnistuksia ja painavien taakkojen nostamista ja kantamista tulee välttää luutumisen aikana, jotta rintalasta saa rauhassa luutua.
- Ensimmäisenä kuukautena saa nostaa ja kantaa sairaalasta saatujen ohjeiden mukaisia taakkoja. Kivun lisääntyminen nostamisen yhteydessä on merkki liian suuresta rasituksesta.
- Liikunnan aikana rintakehästä voi kuulua napsumista, johon ei liity kipua. Se johtuu kylkiluu-rintalasta-liitoksen löysyydestä ja on vaaratonta. Napsuminen loppuu yleensä muutamassa viikossa.
Toinen kuukausi kotona
Toisena kuukautena, kun leikkauksesta on kulunut kuukausi, on aika lisätä liikunnan kestoa ja tehoa.
- Tavoitteena on liikkua päivittäin 1–2 kertaa 15–45 minuuttia kerralla.
- Liikunta saa tuntua hieman rasittavalta (RPE 12-13) ja liikunnan jälkeen olon tulee tuntua hyvältä.
- Voimistelua tulee jatkaa päivittäin.
- Sairaalasta saadut ohjeet kertovat, kuinka painavia taakkoja saa nostaa ja kantaa.
- Riuhtasevia liikkeitä, äkillisiä ponnistuksia ja painavien taakkojen nostamista ja kantamista tulee edelleen välttää, sillä rintalasta ei ole vielä luutunut.
Kun rintalasta on luutunut
On suositeltavaa liikkua sepelvaltimotautia sairastavan liikuntasuosituksen mukaan.
- Nyt liikunnan pitäisi tuntua selvästi helpommalta kuin kotiutuessa.
- Raskaammat arkiaskareet kuten erilaiset nostamiset ja kantamiset ovat nyt sallittuja.
- Tavoitteena on löytää itselle mieluisat ja sopivat tavat liikkua, sillä liikunnan tuomat mukavat kokemukset auttavat liikkumaan säännöllisesti.
- Tutun liikuntaharrastuklsen pariin voi nyt palata tai kokeilla erilaisia liikuntamuotoja ja löytää itselle mieluinen.
- Sepelvaltimotaudin liikuntaohjeistus on tästä eteenpäin ohjenuorana liikunnassa.
Ohitusleikkauksesta toipuvan kestävyysharjoittelu lisääntyy progressiivisesti kahteentoista viikkoon asti suorituskyvyn mukaan seuraten.
Jos kuntoutuja on sairastanut sydäninfarktin välittömästi ennen leikkausta, elimistöä kuormitetaan sydäninfarktin jälkeisen kuntoutusohjeistuksenmukaan.
Terveyskylän Kuntoutusmistalosta löytyy lisätietoa sairastuneelle
Lue lisää
Secondary prevention through comprehensive cardiovascular rehabilitation: From knowledge to
implementation. 2020 update. A position paper from the Secondary Prevention and Rehabilitation Section of the European Association of Preventive Cardiology
Sepelvaltimotautipotilaan liikunnallinen kuntoutus -suositus 2016