Ravitsemus ja eteisvärinä
Eteisvärinäpotilaat voivat syödä tavallista, terveellistä ruokaa. Taustasairauksien hyvä hoito myös ruokavalinnoilla on olennaista.
Ravitsemuksen pääteemat eteisvärinän ehkäisyssä:
- ylipainon vähentäminen vähentää eteisvärinäkohtauksia
- sydänystävällinen, monipuolinen ruoka auttaa myös taustasairauksien hoidossa
- kohtuullinen kahvin juonti (3–4 kkp/vrk) on turvallista
- runsas alkoholin käyttö altistaa kohtauksille
- suuret kalaöljy- ja omega-3-valmisteiden annokset voivat lisätä eteisvärinän ilmaantuvuutta
- Marevan-lääkityksen vaikutus ruokavalintoihin
Ylipainon vähentäminen
Ylipainon ja eteisvärinän välillä on selvä yhteys. Pysyvän painonlaskun on todettu vähentävän merkittävästi eteisvärinän ilmaantumista sekä parantavan sinusrytmissä pysymistä.
Painon jojoilu voi heikentää eteisvärinätilannetta entisestään. Siksi painonpudotuksessa kannattaa ohjata maltillisiin, terveyttä edistäviin pysyviin elintapamuutoksiin. Painon aleneminen vähentää eteisvärinäkohtauksia suoraan sekä niihin altistavien riskitekijöiden vähentämisen kautta.
Painonpudotuksen keskeisimmät elintapatekijät:
- riittävä ja laadukas uni
- kasvisvoittoinen, säännöllinen syöminen
- itselle sopiva liikkuminen
Painonhallinnan ohjauksesta ammattilaisille: Ylipainoa – Ammattilaispalvelu (sydan.fi)
Painonhallinnasta asiakkaalle: Painonhallinta osana hyvinvointia – Sydänliitto (sydan.fi)
Vähähiilihydraattinen ruokavalio saattaa suurentaa eteisvärinän riskiä, joten sitä ei voida suositella.
Sydänystävällinen ruoka
Eteisvärinän ehkäisyyn suositellaan kasvisvoittoista sydänystävällistä ruokaa, joka auttaa kolesterolin ja verensokerin hallinnassa sekä alentaa verenpainetta. Terveellinen ruokavalio ehkäisee myös muiden sydänsairauksien kehittymistä.
Sydänystävällinen ruoka sisältää käytännössä
- runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä palkokasveja eli papuja, linssejä ja herneitä
- kuitupitoisia viljavalmisteita
- pääruokana kalaa 2-3 ateriaa viikossa sekä kasviproteiinituotteita
- maitovalmisteet ja liha mahdollisimman vähärasvaisina
- vain vähän suolaa ja sokeria
Kahvia ja kofeiinia sisältäviä tuotteita kohtuudella
Kohtuullinen kahvin juonti (3–4 kkp/vrk tai vastaava määrä kofeiinia sisältäviä juomia) on turvallista.
LDL-kolesterolin hallinnassa suodatettu kahvi on suositeltavampaa kuin suodattamaton kahvi.
Alkoholin välttäminen
Alkoholin liiallinen kertakäyttö voi laukaista akuutin eteisvärinäkohtauksen. Jo kohtuullinen määrä voi lisätä eteisvärinän riskiä.
Alkoholi voi aiheuttaa vuotovaaran veren hyytyvyyttä vähentävää lääkitystä käyttävillä.
Ravintolisiä ei suositella
Kalaöljy- ja omega-3-valmisteilla ei voida ehkäistä eteisvärinäkohtauksia. Suuret annokset voivat jopa lisätä eteisvärinän ilmaantuvuutta.
D-vitamiinilisiä suositellaan yleisen suosituksen mukaan.
Varfariinihoidon yhteydessä voi syödä kasviksia
Veren hyytymisen estohoitona eli antikoagulaatiohoitona varfariinia (Marevan®) käyttävien ei tarvitse muuttaa ruokavaliotaan. Suuria muutoksia kasvisten ja marjojen päivittäisissä käyttömäärissä on kuitenkin hyvä välttää. Samalla on syytä muistaa, että luontaistuotteet ja osa ravintolisistä eivät sovellu hoidon yhteydessä käytettäviksi. Omega-3-rasvahappolisiä ei tule käyttää antikoagulanttihoidon yhteydessä.
Lue lisää: Marevan-lääkitys ja ruokavalio
Asiakkaalle luettavaksi varfariinihoidosta ja kasviksista: Varfariini sallii vihreät vihannekset.
Heikentyneen ruokahalun selättämiseksi
Lääkkeistä erityisesti digoksiini voi heikentää ruokahalua.
Jos paino pyrkii laskemaan liikaa tämän takia, potilas voi kokeilla
- pienempiä ruoka-annoksia, mutta useammin
- vain vähäistä pureskelua vaativia ruokia
- riittävää vaihtelua ruokiin
- kylmiä tai kuumia ruokia sen mukaan, kumpi maistuu paremmin
- napostelua, jos ruoka maistuu huonosti: pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, proteiinipatukoita
Lähteet:
Eteisvärinä. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Kardiologisen Seuran asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2021 (viitattu 10.6.2024).