Hyppää sisältöön
Etusivu / Ravitsemus ja sydämen vajaatoiminta

Ravitsemus ja sydämen vajaatoiminta

Vajaatoiminnan pahenemista voi ehkäistä lääkityksen lisäksi ruokavalinnoilla. Vajaatoiminta oireineen voi myös aiheuttaa haasteita riittävälle syömiselle.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 22.6.2022
Päivitetty 5.10.2022

Ruokavalinnoilla ja terveellisellä syömisellä voi sydämen vajaatoiminnassa

  • vähentää sydämen työtaakkaa
  • vähentää vajaatoiminnan aiheuttamia oireita, kuten turvotusta ja hengenahdistusta
  • hidastaa vajaatoiminnan pahenemista
  • kohentaa yleisvointia ja ravitsemustilaa
  • hoitaa vajaatoiminnan aiheuttavaa perussairautta
  • pienentää sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä

Ravitsemushoidon pääpiirteet vajaatoiminnan asteen mukaan:

Lievä sydämen vajaatoiminta (NYHA I) Vaikea sydämen vajaatoiminta (NYHA II-IV)
Sydänystävällinen ruoka (suola, kasvikset, pehmeä rasva, kuitu) Riittävä proteiinin saanti ja energiatiheä ruoka (erityisesti, jos ruokahalu heikentynyt ja ruokamäärät vähentyneet) terveellisyys huomioiden
Riittävä proteiinin saanti Nesterajoitus (lääkärin ohjeen mukaan)
Nesterajoitus (lääkärin ohjeen mukaan) Ravintolisät (lääkärin ohjeen mukaan)
Ylipainoisilla maltillinen painonpudotus elintapamuutoksilla (ruoka, liikkuminen, uni) Alkoholia harvoin ja vähän
Alkoholia harvoin ja vähän

Sydänystävällinen ruoka

Alentaa verenpainetta, kolesterolia, kohonnutta verensokeria ja matala-asteista tulehdusta sekä helpottaa monipuolisen ja täysipainoisen ruokavalion toteutumista.

Sydänystävällinen ruokavalio käytännössä:

  • lautasmalli aterioilla (puolet kasviksia, neljännes proteiinipitoista pääruokaa ja neljännes hiilihydraatteja)
  • aamupalalla, välipaloilla ja iltapalalla: kasvis+proteiini+täysjyvävilja
  • rasvan laatu pehmeää
    • öljyä, margariinia, kalaa, pähkinöitä
    • maito- ja lihatuotteet vähärasvaisina
  • vähemmän suolaa sisältävät elintarvikkeet (ks. alla)
  • kuitua riittävästi
    • viljatuotteet täysjyväisinä
    • palkokasvit, vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät
    • leseet, pähkinät ja siemenet

Sydänmerkki auttaa käytännön ruokavalinnoissa.

Vähemmän suolaa

Tavoitteena on vähentää suolan saanti enintään 5 grammaan päivässä.

Runsaan suolan saannin vähentäminen

  • auttaa ehkäisemään nesteen kertymistä elimistöön
  • auttaa myös alentamaan kohonnutta verenpainetta
  • tehostaa verenpainelääkkeiden tehoa (ACE-estäjät)
  • hyödyttää myös nesteenpoistolääkityksen yhteydessä

Käytännön valinnoissa auttaa Sydänmerkki-tuotteiden suosiminen:

  • leivät ja muut viljavalmisteet (murot, myslit, sämpylät, puurot ym.)
  • leikkeleet, makkarat ja lihatuotteet
  • valmisruoat ja puolivalmisteet

Lisäksi on hyvä suosia

  • vähäsuolaisia tai suolattomia mausteseoksia, -kastikkeita ja marinadeja ruoanvalmistuksessa
  • säilykkeet suolattomina tai vähäsuolaisina

Suolaa ei ole lainkaan käsittelemättömissä elintarvikkeissa, kuten kasviksissa, kalassa ja lihassa.

Makuaisti tottuu vähempisuolaiseen ruokaan muutamassa viikossa. Sydänmerkki-sivuilta löytyy reseptivinkkejä asiakkaille.

HUOM! Lievää hyponatremiaa ei korjata suolalla, koska kyseessä ei ole natriumin puute. Hyponatremiaa korjataan tiukentamalla nesterajoitusta. Myöskään lihaskramppeja ei hoideta suolalisällä.

Hyvän ravitsemustilan varmistaminen tärkeää

Kun sydämen vajaatoiminta on todettu, on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota riittävään proteiinin ja energian saantiin ajoissa.

Monipuolinen syöminen ja riittävä proteiinin saanti turvaavat hyvän ravitsemustilan ja ehkäisevät lihaskatoa.

Proteiinia saa

Pääaterialla Kala, broileri, liha, kananmuna, herneet, pavut, linssit ja kasviproteiinivalmisteet (tofu, soija, quorn, härkis, nyhtökaura)
Välipalalla Rahka, jogurtti, viili, proteiinivanukas, maitoon keitetty puuro, pähkinät, pähkinä- ja paputahnat, juusto, leikkele, kananmuna
Juomista Maito, piimä, soijajuoma, proteiini+-juomat
Tarvittaessa lisäksi apteekin proteiini- ja energiapitoista täydennysravintovalmistetta

Proteiinipitoisia ruokia voi ohjata käyttämään jokaisella aterialla noin oman kämmenen kokoisen annoksen.

Vaikeassa vajaatoiminnassa suositellaan 1,2–1,3 grammaa ihannepainokiloa kohti. Esimerkiksi normaalipainoisella 80 kg painavalla henkilöllä tämä on noin 100 grammaa päivässä. Jos munuaisten toiminta on heikentynyt, lääkäri tai ravitsemusterapeutti ohjeistaa proteiinin saannin potilaan tilanteen mukaan.

Potilaan proteiinin saantia voi myös selvittää yhdessä asiakkaan kanssa proteiinilaskurilla ja ruokavalion monipuolisuutta ruokavaliotestillä.

Jos ruokahalu on heikentynyt, ohjaa kokeilemaan:

  • Pienempiä ruoka-annoksia, mutta useammin
  • Kylmät vai lämpimät ruoat – kumpi maistuu paremmin
  • Vähäistä pureskelua vaativia ruokia
  • Nestettä vain vähän aterialla -> ei täytä mahaa
  • Ruokien riittävää vaihtelevuutta
  • Napostelu ok: esimerkiksi pähkinät, kuivatut hedelmät, proteiinipatukat
  • Virikkeitä ruokailun ajaksi -> huomio pois syömisestä
  • Ulkoilua ennen ruokailua

Potilaalle voi suositella Terveyskylän omahoito-ohjelmaa vajaaravitsemuksen ehkäisemiseksi.

Nesteitä sopivasti

Lievässä sydämen vajaatoiminnassa voi juoda oman janontunteen mukaan, mutta ei kuitenkaan ylenpalttisesti.

Vaikeassa sydämen vajaatoiminnassa turvotus johtuu elimistöön kertyvästä nesteestä. Vaikeassa vajaatoiminnassa vuorokauden nestemäärää rajoitetaan yleensä 1,5–2,0 litraan lääkärin arvion mukaan.

Kokonaisnesteen laskemisessa huomioidaan kaikki juotavat ja lusikoitavat ruoat:

  • vesi, maito, piimä, kahvi, tee, mehut,
  • virvoitusjuomat, olut, siideri, viini
  • ruoanvalmistukseen käytettävät nesteet
  • marjakeitot, -kiisselit
  • keittoruoat (noin puolet)
  • puurot ja vellit
  • viili, jogurtti, jäätelö
  • rahka, smoothie

Jos nestettä menettää runsaan hikoilun, oksentamisen tai ripuloinnin takia, on hyvä huolehtia menetetyn nesteen korvaamisesta.

Lisääntynyttä janon ja kuivan suun tunnetta nesterajoituksen yhteydessä helpottavat

  • neste viileänä tai kylmänä
  • maustetut nesteet, esim. sitruuna juomavedessä, hapolliset juomat (vähänatriumiset, makeuttamattomat!), jääpalojen imeskely
  • sokerittomien pastillien imeskely
  • suun kostutus pienellä nestemäärällä, jota ei niellä
  • kuivan suun hoitoon tarkoitetut suihkeet, imeskelytabletit, geelit
  • voimakkaasti maustettujen ja suolaisten ruokien välttäminen

 

Ylipainon alentaminen maltillisesti

Vaikeasti ylipainoiselle (BMI>35 kg/m²) suositellaan maltillista ja hidasta painonpudotusta taudin stabiilissa vaiheessa. Tämä vähentää sydämen kuormitusta ja parantaa toimintakykyä sekä säästää tärkeää lihasmassaa.

Käytännössä kannattaa keskustella

  • riittävästä proteiinin saannista
  • aterioiden annoskoosta (lautasmallia hyödyntäen)
  • säännöllisestä syömisestä (5–6 syömiskertaa päivässä)
  • kasvisten riittävästä käytöstä
  • runsasrasvaisten tai -sokeristen ruokien syömisen kohtuullistamisesta
  • sokeripitoisten juomien vähentämisestä
  • säännöllisestä liikkumisesta

 

Vitamiini- ja kivennäisainelisät tarpeen mukaan

Vitamiini- ja kivennäisainevalmistetta voidaan tarvita, jos ruokamäärät jäävät liian pieneksi tai seurannassa havaitaan ravintoaineiden puutoksia. Lievää sydämen vajaatoimintaa sairastavalle voi suositella tavallista monivitamiini- ja kivennäisainevalmistetta. Vaikeaa vajaatoimintaa sairastavalle lääkäri tai ravitsemusterapeutti antaa yksilölliset ohjeet ravintolisän käyttöön. Luontaistuotteita ei suositella.

18–74-vuotiaalle suositellaan ainakin D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa vuorokaudessa lokakuusta maaliskuuhun silloin, jos ruokavalioon ei kuulu päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja kalaa. Yli 75-vuotiaille suositusannos on 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.

Alkoholia niukasti

Runsas alkoholin käyttö

  • lisää nestekuormitusta
  • saattaa aiheuttaa eteisvärinää
  • nostaa sykettä
  • kuormittaa sydäntä
  • lisää energiansaantia
  • nostaa verenpainetta

Alkoholin käyttö on hyvä rajoittaa satunnaiseksi, silloinkin enintään yhteen annokseen.

Jos vajaatoiminnan syynä on alkoholin aiheuttama sydänlihassairaus, alkoholia ei suositella lainkaan.

Lisäksi

Lisätietoa Marevan®-hoidosta ja ruokailun yhdistämisestä.

On tärkeää, että potilas ymmärtää ruokavalintojen ja syömisen merkityksen omaan hyvinvointiin ja sairauden hoitoon.

Muita vinkkejä ohjauksen tueksi

Lue seuraavaksi