Ravitsemus sepelvaltimotaudin hoidossa
Lääkehoidon ohella sydänystävällinen ruoka, säännöllinen liikunta, painonhallinta, mielen hyvinvointi, riittävä uni ja tupakoimattomuus ovat sepelvaltimotaudin hoidon kulmakiviä.
Sepelvaltimotaudin hoidon tavoitteena on vähentää ateroskleroosia eli valtimoiden kovettumista ja tukkeutumista ja estää verihiutaleiden kasautumista. Tärkeää on sen riskitekijöiden hyvä hoito elintapamuutoksin ja lääkkein.
Ruokavaliohoidossa keskeistä on vähentää ateroskleroosin riskitekijöitä eli hoitaa
- dyslipidemiaa
- kohonnutta verenpainetta
- diabetesta
- ylipainoa
Tehokkain tapa on noudattaa sydänystävällistä kasvisvoittoista ruokavaliota, jossa on
- riittävästi kuitua ja pehmeää rasvaa
- kohtuudella kovaa rasvaa, suolaa ja sokeria
Nämä samat tekijät vähentävät myös elimistön matala-asteista tulehdusta sekä verihiutaleiden kasautumista.
Ravintotekijöiden vaikutuksia seerumin lipideihin*
Vaikutuskohde | Suurentavat tekijät | Pienentävät tekijät |
---|---|---|
LDL-kolesteroli | Kova rasva (tyydyttyneet ja transrasvahapot) | Pehmeä rasva (tyydyttymättömät rasvahapot) |
Ruoan kolesteroli | Kasvistanolit ja -sterolit | |
Lihominen | Laihtuminen (ylipainoisella) | |
Suodattamaton kahvi | Kuitu, erityisesti liukoinen | |
Kalaöljyvalmisteet | ||
HDL-kolesteroli | Normaalirasvainen ruokavalio | Niukkarasvainen ruokavalio |
Laihtuminen | Lihominen | |
Alkoholi | Transrasvahapot | |
Triglyseridit | Lihominen | Laihtuminen (ylipainoisella) |
Vähäkuituiset hiilihydraatit, erityisesti sokeri ja fruktoosi | Rasvainen kala, kalaöljyvalmisteet (suuret annokset, lääkärin ohjeistamana) | |
Alkoholi |
Kohonneen verenpaineen ruokavaliohoidon pääpiirteet*
Lisää/riittävästi | Vähennä | Vaihda |
---|---|---|
Kasvikset, marjat ja hedelmät | Ruokasuola (natrium) | Kovaa rasvaa pehmeään |
Kuitu | Säännöllinen alkoholin käyttö | |
Vähärasvaiset maitovalmisteet (maito, piimä, jogurtti, viili) | Ylipaino, erityisesti vyötärölihavuus | |
Lakritsi ja lakritsiuute |
Rasvan laadun parantaminen käytännössä
Pehmeää rasvaa riittävästi:
- leivälle pehmeä margariini tai öljy
- öljyä tai öljypohjaista kastiketta salaattiin
- ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa öljy, juokseva margariini tai pehmeä rasiamargariini
- pähkinät, manteli ja siemenet
- kalaa 2–3 kertaa viikossa
Kovaa rasvaa vähemmän:
- maitovalmisteet vähärasvaisina tai kasvirasvapohjaisina
- liha, makkarat ja leikkeleet vähärasvaisina
- valmisruoat ja leivonnaiset vähärasvaisina
Lisätietoa rasvan laadusta Sydän ja ruoka -suosituksessa.
Suolan vähentäminen käytännössä
Mahdollisimman vähäsuolaiset elintarvikkeet
- Leivät
- Valmisruoat, puolivalmisteet
- Leikkeleet, juustot
- ”Vähemmän suolaa” tai ”Suolaa vähennetty” -merkintä pakkauksessa
Suolaisia naposteltavia ja juomia harvemmin
- Sipsit, home-/fetajuustot
- Kestomakkarat, säilykkeet
- Vichyvedet, tomaattimehu
Maustaminen ruoanvalmistuksessa
- Pippurit, yrtit sellaisenaan
- Liemikuutioita, mausteseoksia ja -kastikkeita vähemmän
- Suolamäärän mittaaminen ja asteittainen vähentäminen
Lisätietoa suolasta Sydän ja ruoka -suosituksessa.
Ohjauksen tueksi
- Sydän ja ruoka -suositus
- Sydänmerkki-tuotteet auttavat ruokavalinnoissa
- Ravitsemusaiheisia kuvia
- Ruoka-aiheiset testit (mm. rasvan laatu ja suola)
- OTA-ravinto-lomake ruokavaliomuutoksen suunnittelun tueksi
Asiakkaalle tutustuttavaksi ja luettavaksi
- Kolesteroli kohdalleen ruokavaliolla -verkkoluento (Youtube, 50 min.)
- Kolesteroli kohdalleen ruokavalinnoilla -artikkeli (sydan.fi)
- Verenpaineen hoito elintavoilla -artikkeli (sydan.fi)
- Kolesteroli kohdalleen -lehtinen (Sydänkauppa)
- Verenpaine kohdalleen -lehtinen (Sydänkauppa)
*Artikkelin taulukot mukailtu lähteestä Schwab, U., Uusitupa, M., Niinikoski, H. Sydän- ja verisuonitautien ehkäisy ja riskitekijöiden lääkkeetön hoito. Teoksessa Mutanen, M., Niinikoski, H., Schwab, U., Uusitupa, M. (toim.). Ravitsemustiede, 2021, Kustannus Oy Duodecim.