Hyppää sisältöön
Etusivu / Ravitsemus sepelvaltimotaudin hoidossa

Ravitsemus sepelvaltimotaudin hoidossa

Lääkehoidon ohella sydänystävällinen ruoka, säännöllinen liikunta, painonhallinta, mielen hyvinvointi, riittävä uni ja tupakoimattomuus ovat sepelvaltimotaudin hoidon kulmakiviä.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 14.10.2021
Päivitetty 15.10.2021

Sepelvaltimotaudin hoidon tavoitteena on vähentää ateroskleroosia eli valtimoiden kovettumista ja tukkeutumista ja estää verihiutaleiden kasautumista. Tärkeää on sen riskitekijöiden hyvä hoito elintapamuutoksin ja lääkkein.

Ruokavaliohoidossa keskeistä on vähentää ateroskleroosin riskitekijöitä eli hoitaa

  • dyslipidemiaa
  • kohonnutta verenpainetta
  • diabetesta
  • ylipainoa

Tehokkain tapa on noudattaa sydänystävällistä kasvisvoittoista ruokavaliota, jossa on

  • riittävästi kuitua ja pehmeää rasvaa
  • kohtuudella kovaa rasvaa, suolaa ja sokeria

Nämä samat tekijät vähentävät myös elimistön matala-asteista tulehdusta sekä verihiutaleiden kasautumista.

Ravintotekijöiden vaikutuksia seerumin lipideihin*

Vaikutuskohde Suurentavat tekijät Pienentävät tekijät
LDL-kolesteroli Kova rasva (tyydyttyneet ja transrasvahapot) Pehmeä rasva (tyydyttymättömät rasvahapot)
Ruoan kolesteroli Kasvistanolit ja -sterolit
Lihominen Laihtuminen (ylipainoisella)
Suodattamaton kahvi Kuitu, erityisesti liukoinen
Kalaöljyvalmisteet
HDL-kolesteroli Normaalirasvainen ruokavalio Niukkarasvainen ruokavalio
Laihtuminen Lihominen
Alkoholi Transrasvahapot
Triglyseridit Lihominen Laihtuminen (ylipainoisella)
Vähäkuituiset hiilihydraatit, erityisesti sokeri ja fruktoosi Rasvainen kala, kalaöljyvalmisteet (suuret annokset, lääkärin ohjeistamana)
Alkoholi

Kohonneen verenpaineen ruokavaliohoidon pääpiirteet*

Lisää/riittävästi Vähennä Vaihda
Kasvikset, marjat ja hedelmät Ruokasuola (natrium) Kovaa rasvaa pehmeään
Kuitu Säännöllinen alkoholin käyttö
Vähärasvaiset maitovalmisteet (maito, piimä, jogurtti, viili) Ylipaino, erityisesti vyötärölihavuus
Lakritsi ja lakritsiuute

Rasvan laadun parantaminen käytännössä

Pehmeää rasvaa riittävästi:

  • leivälle pehmeä margariini tai öljy
  • öljyä tai öljypohjaista kastiketta salaattiin
  • ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa öljy, juokseva margariini tai pehmeä rasiamargariini
  • pähkinät, manteli ja siemenet
  • kalaa 2–3 kertaa viikossa

Kovaa rasvaa vähemmän:

  • maitovalmisteet vähärasvaisina tai kasvirasvapohjaisina
  • liha, makkarat ja leikkeleet vähärasvaisina
  • valmisruoat ja leivonnaiset vähärasvaisina

Lisätietoa rasvan laadusta Sydän ja ruoka -suosituksessa.

Suolan vähentäminen käytännössä

Mahdollisimman vähäsuolaiset elintarvikkeet

  • Leivät
  • Valmisruoat, puolivalmisteet
  • Leikkeleet, juustot
  • ”Vähemmän suolaa” tai ”Suolaa vähennetty” -merkintä pakkauksessa

Suolaisia naposteltavia ja juomia harvemmin

  • Sipsit, home-/fetajuustot
  • Kestomakkarat, säilykkeet
  • Vichyvedet, tomaattimehu

Maustaminen ruoanvalmistuksessa

  • Pippurit, yrtit sellaisenaan
  • Liemikuutioita, mausteseoksia ja -kastikkeita vähemmän
  • Suolamäärän mittaaminen ja asteittainen vähentäminen

Lisätietoa suolasta Sydän ja ruoka -suosituksessa.

Ohjauksen tueksi

Asiakkaalle tutustuttavaksi ja luettavaksi

*Artikkelin taulukot mukailtu lähteestä Schwab, U., Uusitupa, M., Niinikoski, H. Sydän- ja verisuonitautien ehkäisy ja riskitekijöiden lääkkeetön hoito. Teoksessa Mutanen, M., Niinikoski, H., Schwab, U., Uusitupa, M. (toim.). Ravitsemustiede, 2021, Kustannus Oy Duodecim.