Hankkeet
Keski-Suomen Sydänpiiri toimii aktiivisena sydänterveyden edistäjänä ja kehittäjänä. Tällä hetkellä käynnissä ovat Taajamien turvallisuus Keski-Suomessa ja Sydämestä sydämeen -hankkeet. Päättyneiden hankkeidemme loppuraportit ja materiaalit löydät myös verkkosivuiltamme.
Käynnissä olevat hankkeet
Hankkeen nimi toimii linkkinä hankkeen kotisivulle!
TATU-hanke
TATU – Taajamien turvallisuus Keski-Suomessa tukee Keski-Suomen taajamien asukkaita arjen turvallisuuden ja turvallisuudentunteen kehittämisessä 31.9.2026 asti. Hanke tarjoaa yleisötilaisuuksia ja webinaareja, turvallisuuskatselmuksia ja -työpajoja, valmennuksia ja tiedotusta sekä kerää ja julkaisee tietoa arjen turvallisuuden eri osa-alueista. Jämsässä hanke tukee kyliä perustamaan omia sydäniskuriryhmiä.
SYDÄMESTÄ SYDÄMEEN
Sydämestä Sydämeen – voimaa vertaistuesta -hankkeen tavoitteena on tukea alueemme vertaistukihenkilöitä, mahdollistaa sydänsairastuneiden ja heidän läheisten tuen saanti sekä tehdä vertaistuellinen toiminta näkyväksi hoitopoluille. Hankkeessa vahvistetaan ja monipuolistetaan matalan kynnyksen vertaistuellista toimintaa 2022-2025.
Hanke toteutetaan yhdessä Sydän Suomen alueen kanssa.
Päättyneet hankkeet
HYMYKS-hanke
Hymyks-hankkeen vahvisti maaseudulla toimivien yrittäjien ja pk-yritysten työntekijöiden tietoa, osaamista, jaksamista ja motivaatiota työkyvyn ja terveyden ylläpitämisessä. Hanke myös vahvisti työyhteisön terveyttä ja työkykyä edistäviä toimintoja.
Auttavat kylät
Auttavat kylät oli kyläturvalllisuushanke, jonka toiminta jakautui neljään osa-alueeseen:
- Kylien turvallisuuskartoitukset ja -suunnitelmat
- Auttajaryhmien – naapuriapuryhmien ja sydäniskuriryhmien – perustaminen ja valmentaminen
- Verkostoiminen, viranomaisyhteistyö, tiedottaminen
- Keski-Suomen naapuriaputoiminnan mallintaminen.
SYDÄMEN ASIALLA
Sydämen asialla -hanke vahvisti maaseudun asukkaiden tiedollisia ja taidollisia valmiuksia huolehtia omasta terveydestään ja sairauksien ennaltaehkäisystä terveysneuvonnan ja -mittausten avulla. Kyliä tuettiin terveyttä edistävän toiminnan kehittämisesä. Lue lisää!
NAAPURIT
NaApurit-hanke eli Nopean Avun Apurit – Vapaaehtoisten auttajien ryhmä maaseudun toimintamalliksi toimi 1.2.2019 – 31.5.2021. Hankkeessa muodostui 15 auttajaryhmää kuuden kunnan ja 20 kylän alueelle. Auttajaryhmätoimintaan sitoutui yli 100 henkilöä. Ryhmäläiset saivat hätäensiapu- ja alkusammutusvalmennusta.
Hankeen hallinnoijana oli Keski-Suomen Sydänpiiri ry ja osatoteuttajana Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoitti Keski-Suomen Ely-keskus EU:n maaseuturahastosta.
DIGISTI KYLÄSSÄ
Digisti kylässä -hanke toimi 1.2.2019 – 31.1.2021. Hankkeessa vahvistettiin kyläläisten taitoja erilaisten sähköisten palveluiden ja laitteiden käyttämisessä. Hankkeessa tuotettiin mm. digiklinikoita ja digipalvelupäiviä, digivertaistoimintaa ja digitutoreiden perehdytyksiä. Digisti kylässä -hanketta Keski-Suomen ELY-keskus EU:n maaseuturahastosta. Sitä toteuttivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Keski-Suomen Sydänpiiri yhteistyössä useiden paikallistoimijoiden kanssa.
APETTA AVOILLE
Apetta aivoille – avaimia aivoterveyteen hanke toimi 2017-2020 STEA:n rahoituksella. Se päättyi 15.3.2020. Hanke vahvisti keskisuomalaisten yli 50-vuotiaiden tiedollisia ja taidollisia valmiuksia edistää aivoterveyttä ja ehkäistä muistisairauksia. Hanke toteutettiin yhteishankkeena Keski-Suomen Muistiyhdistys ry:n kanssa.
Hanke tuotti Apetta aivoille – aivopähkinöistä ruokaohjeisiin -kirjan sekä Aivomatkalaukun, joka sisältää toiminnallista materiaalia aivo- ja sydänterveydestä. Aivomatkalaukku on tarkoitettu ikääntyneiden ryhmäohjaukseen.
KANDEE
KanDee-hanke toimi 1.1.2017 – 30.9.2018. Hankkeessa lisättiin keskisuomalaisten elvytysosaamista ja luotiin kyliin maallikkosydäniskurien toimintamalli. Keski-Suomen Sydänpiiri ry toimii hankkeen päätoteuttajana ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) osatoteuttajana. Hanketta rahoitti toteuttajien lisäksi Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.
SYKETTÄ KYLÄSSÄ
Sykettä Kylässä -hanke toimi 2016-2019. Se päättyi 31.1.2019. Hankkeessa toimittiin seitsemällä kylällä ja kehitettiin yhteisöllisyyttä ja asukkaiden hyvinvointia lisäävää toimintaa. Hanke tuotti julkaisun Hyvällä sykkeellä – Kylien parhaaksi.
Hanketta rahoitti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma. Hankkeen toteuttivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Keski-Suomen Sydänpiiri.