Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Brev från en hjärtvän

Brev från en hjärtvän

Jag visste inte, att det kunde kännas så trevligt att få ett anonymt brev.

Publicerat 4.2.2016
Uppdaterad 28.5.2018

Naturligtvis inte riktigt på samma sätt som brev från goda vänner, men nästan. Vi skrev nämligen alla på arbetsplatsen ett julbrev till en anonym arbetskamrat. Breven samlades i en korg under julgranen. I det brev jag lyfte upp stod bland annat ”Hoppas att du har åtminstone några semesterdagar i anslutning till julen”. Så bra det kändes med arbetskamratens empati, trots att den som skrev inte kunde veta, att brevet skulle hamna just hos mig, som nu hade möjlighet att bara hålla en kort semester.

Brev till helt okända skrivs åtminstone i Tammerforstrakten. Personerna som intervjuas av Terhi Friman berättar om, hur det är att skriva brev åt okända och hur den här verksamheten fick sin början. De intervjuade ansåg brevskrivandet vara en trevlig och enkel form av frivilligarbete. I en annan artikel berättar de intervjuade om, hur man ännu som vuxen kan hitta en vän. ”Det finns många nivåer av vänskap och med varje vän behöver man inte gå lika djupt in i olika frågor – åtminstone inte genast”, konstaterar Tarja Heiskanen, som sedan hon blev pensionär anslutit sig till en ny förening med ny verksamhet, nya aktiviteter och människorelationer.

Tytti Lindqvist, som själv bor ensam, har i flera år lett Bor du ensam -verksamheten i Vanda. ”Föreningen ger också mig själv mycket glädje. Det känns inte som ett besvär att dra den, utan jag känner mig uppiggad varje gång”, försäkrar Tytti.

Hjärtföreningarna bjuder igen bl.a. på vändagen in människor i olika delar av landet till Liekki -caféer, för att de ska få bekanta sig med vår verksamhet, i år speciellt med verksamheten för stöd av andra i samma situation. Föreningarna har just inlett en ny verksamhetsperiod och i många grupper finns det ännu gott om utrymme. I evenemangskalendern hittar du din egen hjärtförenings mätnings- och rådgivningstillfällen, klubbar, rekreationsutflykter, föreläsningar och andra evenemang. Flera evenemang finns på Hjärtförbundets förnyade webbtjänst www.sydanliitto.fi/tapahtumakalenteri.

Nya vänner hinner man ännu bekanta sig med också på Hjärtvän -kryssningen den 14.–15.2.

Anmälningsanvisningar finns på sidan 67.

Vi håller kontakt!

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem