Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hälsa och livstil / Ett omätt värde kan vara en tidsinställd bomb

Ett omätt värde kan vara en tidsinställd bomb

På Hjärtveckans affisch marknadsförs den här våren Hälsans 3-kamp, där också kändisar deltar. Pärmen till tidningen Sydän upptas av Marja-Liisa Kirvesniemi, som poserar i bästa damtidningsstil. Varför, undrar du kanske? Har också Hjärtförbundet dragits med i den nu så moderna lätta underhållningsstilen med olika utslagningsspel?

Julkaistu 9.4.2015
Uppdaterad 28.5.2018

Nej, verkligen inte! Det här är fråga om allvarliga saker! Midjeomkretsen, kolesterol- och blodtrycksvärden berättar förvånansvärt mycket om hälsotillståndet. Och fastän det är roligt att jämföra sina egna värden med Mato Valtonens, så är det genom att se sig själv i spegeln, som den verkliga tävlingskumpanen avslöjas.

Olika hälsomätningar har ofta kritiserats för att skapa medikalisering. Också Hjärtförbundet har anklagats för att ställa upp som marknadsclown för läkemedelsindustrin. Eller för margarinindustrin. Det skulle nog löna sig för kritikerna att se på saken ur en annan synvinkel. Ifall 80 procent av finländarnas vanligaste folksjukdom, kranskärlssjukdomen, kunde förhindras med enkla förändringar av levnadsvanorna, skulle det nog löna sig med en skärpning. Det låter enkelt att öka motioneringen eller att äta förnuftigare, men vem börjar väl ändra sina levnadsvanor, ifall man inte känner ett behov av förändring? Varken högt kolesterol eller blodtryck är något man känner speciellt mycket av. Med hjälp av de här förmånliga mätningarna behöver man inte gissa sig till sitt hälsotillstånd.

Det påstås, att en stor del av de en knapp miljon människor som använder kolesterolmedicin, tar sin medicin i onödan. Det här kanske gäller för några, och att gallra bort onödig medicinering på basen av mätningar är naturligtvis bra. Men mycket oftare är det så, att den som verkligen skulle behöva mediciner, av en eller annan anledning inte använder dem. Många också därför, att kolesterolvärdet aldrig har mätts.

I Finland finns uppskattningsvis 10 000 personer med ärftligt högt kolesterol, av vilka endast en bråkdel påträffats och får sakenlig behandling. Vid den här ärftliga FH-sjukdomen är kolesterolvärdet högt ända från barndomen och medicinering borde också inledas redan då. Det första symptomet på sjukdomen kan vara plötslig död som femtioåring. Med hjälp av Hälsans 3-kamp är det möjligt att hitta också dessa försvunna FH-patienter. Då kan den här lekfullt utförda hälsomätningen plötsligt bli ovärderlig. 

Lue seuraavaksi