Flytta dig till innehållet
Hem / Hjärt- och kärlsjukdomar / Gemenskap gör gott för hjärtat

Gemenskap gör gott för hjärtat

Oktober 2022 var en aktiv tid inom Kust-Österbottens Hjärtdistrikt. Då hölls både den traditionella Höstfesten i Härmä och två matlagningskurser med temat ”Hjärtvänlig kost” medan en skara resenärer även besökte vackra Rhodos.

Text och bild Bodil Häger-Kantola
Publicerat 26.1.2023
Tre av resenärerna vid Kallithea Springs, Rhodos.

Lördagen den 8.10 hölls distriktets traditionella Höstfest i Härmä. Carita Björne höll inledningstal som distriktets representant för de 172 föreningsmedlemmarna som deltog. Hjärtskötare Anne-Maria Nabb föreläste med temat ”Vår hjärthälsa” och hon berättade att kranskärlsdödligheten bland personer i arbetsför ålder i Finland har minskat med 80 % sedan 1970-talet. Samtidigt är blodtryckssjukdom mycket vanligt bland finländare, ungefär 500 000 personer har rätt till specialersättning för blodtryckssjukdom. Som förebyggande åtgärd kan bland annat hjärtvänlig kost nämnas i största allmänhet och medelhavskost i synnerhet; vilket minskar på hjärt- och kärlsjukdom med 30 %.

Lunchbuffé avnjöts efter föreläsningen. Duon Rolli & Steffi underhöll med musik både till allsången och dansen som hölls efter distriktets information. Sedan uppträdde duon med några egna låtar också. För dem som inte ville delta i dansen hölls en rundvandring runt området och en kort presentation av rehabiliteringsverksamheten; ca 22 personer valde det alternativet. Medan eftermiddagskaffet avnjöts så drogs lotterivinsterna. Dagen avslutades med att distriktets ordförande Bo Forsman tackade alla som kommit till Höstfesten och sedan sjöngs ”Nu går sista visan” ståendes i salen. Ute väntade busstransporterna för att ta med deltagarna tillbaka hem till oktoberkvällen runt om i hela Österbotten.

Hjärtvänlig kost i teori och praktik

Temat under årets hjärtvecka i maj var: Matglädje. Därför föddes inom Kust-Öster­bottens Hjärtdistrikt idén om att hålla matlagningskurser, där man förstås skulle lära sig mera om att tillreda hjärtvänlig kost. Näringsterapeut Diana Haldin var en självklar kursledare eftersom hon tidigare samarbetat med distriktet vid olika föreläsningar. Planen var att kursen skulle hållas både i Korsholm, Närpes och Pedersöre, men inga anmälningar till Korsholm inkom. Däremot var intresset stort både i Närpes och Pedersöre och kursen hölls 1.10 vid YA i Närpes och 15.10 vid Sursik skola i Bennäs, Pedersöre. Programmet och menyn var densamma på båda ställena.

Deltagarna hade under kursdagen möjlighet att diskutera med Diana om hjärtvänlig kost samtidigt som de utförde praktiska sysslor som hör till matlagning. Också en individuell diskussion hölls för alla deltagare. På menyn stod både fisk och broiler, som räknas till de mera hälsosamma alternativen av köttsorter. Även vegetariska alternativ och sallad tillreddes. Dagen avslutades med en gruppdiskussion och utvärdering av kursdagen. Distriktet fick bra feedback av deltagarna och kommer i mån av möjlighet att hålla motsvarande kurser på andra orter inom distriktet 2023.

Planet lyfte – till Rhodos

Ett gäng bestående av 36 deltagare, mestadels hjärtföreningsmedlemmar från Kust-Österbottens Hjärtdistrikt, besökte Rhodos på en ”Livsnjutarvecka” 11–18.10.2022. Rhodos är en älskad semesterö, men märkligt nog outforskad för de flesta. Här finns praktfulla olivlundar, andlöst vackra landskap, vinodlingar och små bergsbyar. Denna vecka innehöll en härlig cocktail av utvalda platser. Dagstemperaturen låg på mellan +26 – +30 grader.

Bussen plockade upp gänget som var från olika delar av Österbotten tisdag morgon 11.10 och det blev direktflyg från Kronoby till Rhodos. Där väntade deras privata guide för veckan; Ann-Sofi Sydholm och Kostas Panagos.

Förutom en fin vistelse på fyrstjärniga hotellet Best Western Plaza Hotell innehöll veckan en mängd olika utflykter med egen buss till lokala resmål, allt planerat av de lokala guiderna. Resenärerna har sett små orter och platser som man normalt inte upplever under södernresor. Bland annat besöktes byn Embona där man hade vin- och olivoljeprovning samt kunde passa på att köpa olivolja direkt ifrån odlaren. En av dagarna körde man längs med östkusten – och besökte det fina området Kallithea Springs för att sedan fortsätta till Kolimbia. En av de andra dagarna besöktes bi-museet med små smakprov av olika honungssorter. Man har också kunnat promenera på det breda 11 km långa promenadstråket, längs med Medelhavet och det Egeiska havet. Sista eftermiddagen hölls en gemensam grekisk avslutningsmiddag med grekiska maträtter och traditionell bouzoukimusik.

Läs också:

Livet med ett halvt hjärta

Heidi Mattsson, 34 år, fick en massiv hjärtinfarkt. Starta upp igen med ett halvt hjärta, med mediciner och med en helt annan livsstil speciellt under första året, har känts lättare att hantera och anpassa sig vid än vad hela coronan gjorde.

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem