Flytta dig till innehållet

fi

sv

Laddade batterier och laddad stämning

När bad du senast en vän med på promenad? Kanske deltog ni i gångskolan, Suuri Suomalainen Kävelykoulu. Eller har ni i hjärtföreningen en promenadgrupp som männen i Tavastehus? Kanske du föredrar att promenera för dig själv i skogen som författarförbundets ordförande Jyrki Vainonen?

Julkaistu 30.5.2016
Uppdaterad 28.5.2018

Promenad är på många sätt en bra motionsform. Man kan gå för sig själv i egen takt men lika väl i grupp. Den kräver ingen dyr utrustning – med ett par goda skor kommer man långt.

På väg på promenad var också medlemmarna i Tammerfors hjärtklubb, vars gäst jag var på måndagen under Hjärtveckan. En promenadlänk i Andparken stod på deras program på onsdagen.

Jag tycker också om att promenera. Allt emellanåt måste jag bara komma bort från larmet, ut i skogens lugn. Visst plockar jag också svamp och bär, när det är den tiden, men det är inte bytet som är huvudsaken.

En gång har jag också promenerat en lite längre sträcka. Under en par veckor på den franska rutten Santiago de Compostela övergick det målmedvetna marscherande som av sig själv i en meditativ vandring.

Om enbart promenad känns tråkigt, har man nu ett utmärkt tillfälle att prova på, om kanske golf skulle passa som motionsform. Sydän-golfturneringen, som i sommar genomförs på sex orter i Finland erbjuder också en möjlighet att bekanta sig med den här sporten, om den inte är bekant från tidigare. För hjärtföreningarna är turneringen ett utmärkt tillfälle att presentera sin egen verksamhet för golfarna.

För dem, vars blod strömmar hetare, är kanske dans ett naturligare sätt att höja pulsen, söka kontakt med andra människor och sitt eget innersta. I den här tidningen berättar vi också om dansens inverkan på hälsan och presenterar både danslavedans som förädlats till gymnastik och en traditionell danslave, som inlett samarbete med en hjärtförening.

För bänkidrottarnas sportsommar har vi ett par napp att erbjuda. Orienteringsfolket samlas i juni i Villmanstrand, där Jukolas Venlor och bröder springer med kraft ur Hjärtmärkesmåltider. Senare i sommar lönar det sig att bege sig till Vanda för att se och heja på de finländska transplantationsidrottarna i deras EM-tävlingar. Genom att läsa artikeln om Lotta Pukkilas förberedelser inför tävlingarna kommer man in i den rätta stämningen.

Lue seuraavaksi

Sökning

Hittades 0 resultat