Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Strö jodsalt i maten

Strö jodsalt i maten

Institutet för hälsa och välfärds Finriski-undersökning år 2012 avslöjade, att finländarna lider av en lindrig jodbrist.

Publicerat 4.2.2016
Uppdaterad 28.5.2018

Jordmånen i Finland är fattig på jod, och därför har man redan sedan 1950-talet här tillsatt jod i saltet. Struma, som förorsakas av jodbrist, var en vanlig sjukdom hos oss ännu i början av senaste århundrade. 

Matvanorna har förändrats under de senaste årtiondena. I hemmen tillreds allt mindre mat, och en stor del av måltiderna intas på arbetsplatser, i skolor, på anstalter och restauranger, som har använt salt utan jod. Också användningen av olika gourmetsalter har ökat, och de innehåller inte jod. Jod finns inte heller i färdigmat. 

Jod är ett nödvändigt näringsämne, som behövs för sköldkörtelns funktion och för barnets normala tillväxt och utveckling. Jod fås från många födoämnen, de bästa källorna är mjölkprodukter, ägg och fisk. Dessutom behövs en liten mängd jodiserat salt. 

Generalsekreterare Arja Lyytikäinen berättade om Statens näringsdelegations nya jodrekommendationer på Näringsdagarna i oktober. Bageriindustrin har fått rekommendationen att börja använda jodiserat salt, eftersom de flesta finländare äter bröd varje dag. Också i massbespisningen och livsmedelsindustrin rekommenderas användning av jodiserat salt, liksom också vid tillredningen av mat i hemmen. Det är naturligtvis inte meningen att öka mängden använt salt, eftersom en stor del av finländarna får i sig för mycket salt via maten. 

Livsmedelsindustrin och massbespisningen har redan börjat övergå till att använda jodiserat salt, så situationen kommer att korrigeras så småningom. Då rekommendationen förverkligas, kan den jodbrist som hotat finländarna förebyggas. 

Text Soili Soisalo

Lue seuraavaksi