Styrning av den egna vakenheten
Den fysiska och psykiska aktivitet som styrs av nervsystemet kan beskrivas som en vakenhet. Vakenheten är inte alltid optimal. Överaktivitet kan ses som en turboväxel och svårighet att stanna upp, underaktivitet igen som trötthet och en känsla av tomhet. En smidig navigering mellan olika tillstånd underlättar förbättrandet av det egna välmåendet.
Skapa en fungerande dygnsrytm
Hur tråkigt det än kan låta, så utgör goda rutiner grunden för en god vakenhet. Det här gäller för så väl sömn-, motions- som matrytm.
Gör upp en tidtabell för återhämtning
Det är bra att under dagen se till, att arbete eller aktiv verksamhet varvas med lugnare stunder. Till en början kräver det här en mera medveten planering och inlärning, men blir efter upprepade gånger en rutin som upprätthåller god vakenhet.
Öva medveten koncentration och närvaro
Genom övning lär du dig bättre känna igen kroppens budskap. Det här är också stunder, då du kan frigöra dig från alla slags förväntningar och krav. Övningen kan du göra t.ex. under en promenad och börja med att öva ett par minuter varje dag. Väsentligt är, att öva regelbundet.
Testa grön- och vattenområdens lugnande inverkan
Omge dig själv med färgerna grönt och blått. Att vistas i en skog eller park samt att se på och lyssna till vatten stabiliserar vakenheten och lugnar nervsystemet.
Gör en andningsövning för att bli lugn och för att höja vakenheten
Koncentrera dig först på utandningen. Andas ut genom munnen så länge som möjligt och låt sedan inandningen ske så naturligt som möjligt via näsan. Andas så här, omväxlande in och ut, under några minuter och du känner hur din kropp slappnar av. Rikta sedan din uppmärksamhet på inandningen. Du känner hur energi flödar in i din kropp. Rör på fingrar och tår och småningom också armar och ben. Sträck på kroppen. Känn efter, hur din vakenhet känns nu.
Läs också:
Eeva Hietalahti: Grannhjälp – en folklig tradition som försvinner?