Vegansk mat blev Elinas yrke
Elina Innanen, 37, har redan i 15 år haft en vegansk matblogg. Hon skriver också om mat, och har gett ut sex kokböcker.
Som tonåring visste inte Elina, att hon i framtiden skulle göra mat som sitt yrke. – Orsaken till att jag som ung valde en vegansk kost var djurens rättigheter, senare blev också miljöskälen viktiga. I dag intresserar också hälsoaspekten. Då jag var i tonåren såg världen annorlunda ut, det var svårt att hitta bra vegansk mat. Nu är ju situationen en helt annan, utbudet är stort, både i butikerna och på restauranger. På alla kedjerestauranger runtom i Finland får man redan veganska alternativ.
Elina har haft sin matblogg sedan år 2008. Bloggen föddes ur ett behov att själv lära sig göra vegansk mat.
– Hemifrån hade jag med mig en sådan kultur, att maten gör man själv. Jag började med att fotografera mat och dela mina matbilder på webben. Jag fick förfrågningar om recepten och så utvecklades min hobby så småningom till ett yrke. 2013 utkom min första kokbok.
De stora butikskedjorna får tack av Elisa för det, att de på sina webbsidor erbjuder rikligt med veganska recept. Det gör det lättare att själv pröva på. – Själv strävar jag till det, att mina egna recept ska vara sådana, att vem som helst kan använda dem och råvarorna finns i allmänhet i närbutikens utbud. Det finns i dag ett veganskt alternativ för nästan allt. Ett enkelt sätt att öka mängden vegetarisk mat är det, att försöka göra en veganversion av sitt eget favoritrecept.
I sin matlagning väljer Elina huvudsakligen säsongens vegetabilier. Av växtproteinerna är baljhavre en av hennes favoriter, eftersom det är så lätt att tillreda. Den gamla hederliga soijafärsen fungerar också alltid. Den är en god, enkel och förmånlig råvara. Bönor, kikärter och linser är också bra alternativ för den som inte är intresserad av att använda köttsurrogat.
– Vegansk diet omnämns också i Finlands officiella näringsrekommendationer. Rätt sammansatt är den ett alternativ som är värt att beakta. Själv tänker jag, att en vegansk diet automatiskt ger många saker som ur hälsosynpunkt är bra, man behöver inte fundera så mycket på t.ex. fiberintaget och fettkvaliteten.
– Viktigast med vegansk diet för mig är det, att jag kan äta med gott samvete. Och det betyder ju inte det, att jag inte skulle kunna njuta av läckerheter, utan det, att jag gör goda val med tanke på djur och miljö. Maten är också grunden för välmående, precis som sömn och motion.
3 X FAVORITER
- Mina favoritgrönsaker är olika slag av kål, som det finns ett mångsidigt utbud av beroende på säsong. På våren sommarkål, på vintern rödkål och förstås blomkål och broccoli samt grönkål. Kål fungerar både som rå och tillredd, marinerad, i ugn och i panna. Den är förmånlig och hälsosam.
- Jag är en örfilsmänniska och bulle är världens bästa bakverk för mig. Ibland bakar jag också själv, men veganska pistagebullar hämtade jag från bageriet.
- Ett hotell i Norra Italien har speciellt fastnat i mitt minne. Där bjöds på vegansk mat från morgon till kväll och köksmästaren på den högklassiga restaurangen trollade fram fantastiska och nya smakupplevelser. Världen förändras, sådana smakerfarenheter är något jag inte ens kunde ha drömt om som yngre.
Vegansk diet i ett nötskal
- En vegansk diet innehåller ingenting, som härstammar från djurriket. Skälen till att välja vegansk diet kan vara t.ex. etiska, ekologiska eller hälsomässiga.
- Till dieten hör vegetabilier, d.v.s. grönsaker, rotfrukter, baljväxter, bär, frukt, nötter, svampar och spannmålsprodukter. Många födoämnen som är bekanta för allätare finns också som veganska, så som olika biffar och bullar, korvar, uppskärningar samt växtbaserad mjölk, grädde och yoghurt.
- Reglerna för hälsosamma matvanor gäller också vegansk diet: det gäller att fästa uppmärksamheten på fettkvaliteten och vara noggrann med mängden socker och speciellt salt. Tillräckligt med vegetabilier får man nästan oförmärkt i sig med den här dieten.
Elinas recept: chocochili.net