Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Mikko Pousi: Riksdagsvalet är ett hälsoval

Mikko Pousi: Riksdagsvalet är ett hälsoval

En central fråga är, vilka ärenden som i valdebatterna stiger fram som de hetaste ämnena, skriver Mikko Pousi.

Valkampen inför riksdagsvalet går på slutrakan och snart rusar riksdagsledamöterna ut på valområdena. Riksdagsvalet är Finlands viktigaste val, och därför har vi också i Hjärtförbundet redan i månader förberett oss på det.

En central fråga är, vilka ärenden som i valdebatterna stiger fram som de hetaste ämnena. Om man frågar oss, så borde valet göras till ett hälsoval. Ett stort bekymmer, förutom den akuta krisen inom hälsovården, är de växande skillnaderna mellan finländarna beträffande välmående och hälsa.

En jämlikhet i vården för de insjuknade bör målmedvetet främjas genom uppbyggandet av obrutna och sammanfallande vårdkedjor. För varje insjuknad bör en individuell vård- och rehabiliteringsplan uppgöras. På längre sikt är det inte heller till fördel för samhället, om problemen hopar sig på grund av att det är svårt att få vård.

Organisationerna erbjuder en kanal för att uttrycka åsikter i samhällsfrågor och påverka i olika ärenden. Organisationernas hjälparbete och frivilligverksamhet stöder samhällets och medborgarnas välmående. Enbart i hjärtföreningarna är cirka 60 000 finländare medlemmar.

Tillsammans utgör vi en enorm kraft, och den ska vi också låta synas och höras. Vi kan alla med små gärningar föra fram frågor i anslutning till hjärthälsan. En diskussion med grannen eller ett inlägg på sociala medier, de kan också vara påverkande arbete.

De erfarenhetssakkunniga har oftast den bästa kunskapen om det, om vården verkligen är av hög kvalitet och vilka möjligheterna är att få rehabilitering. Det är alltså viktigt, att deras budskap når beslutsfattarna och dem som strävar till att bli beslutsfattare.

Också många beslutsfattare har en personlig erfarenhet av ett liv med en hjärtsjukdom. I denna tidning berättar tre kända politiker om bakgrunden till sin sjukdom samt det, hur de som beslutsfattare skulle främja hjärthälsan.

Nu ska vi vara aktiva och göra vår röst hörd både mera formellt och också informellt. Och viktigast är ju, att vi minns att utnyttja vår rösträtt.

 

Mikko Pousi, koordinator för samhällelig påverkan, Sydänliitto

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem