Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / 7 vinkar för en bättre sömn

7 vinkar för en bättre sömn

Sömnen stöder hälsan. Under sömnen renas hjärnan, kroppen återhämtar sig och sinnet livas upp.

Eija Seppänen
Publicerat 24.8.2017
Uppdaterad 26.8.2018

Eftersom vi finländare sover för litet, har vi här samlat några vinkar för en bättre sömn.

75 % av människorna sover ungefär en timme mindre än vad deras sömnbehov är. Och ju minder vi sover i förhållande till vårt sömnbehov, desto tröttare är vi. De flesta behöver 6–9 timmar sömn per natt, men enligt den nyaste undersökningen sover vi i medeltal mindre än sju timmar per natt.

Sömnens betydelse är tudelad. Den hjälper kroppen att återhämta sig från dagens ansträngningar och samtidigt ökar den organens motståndskraft mot olika sjukdomar. Sömnen sörjer också för hjärnans välmående genom att hjälpa den rensa bort onödig information och förstärka nyttig. Med sömnens hjälp lär sig människan också saker, svarar allmän- och arbetsplatsläkare Leif Lindberg från hälsotalkot Ett liv på en läsarfråga om sömnens betydelse.

Här är sju vinkar för en bättre sömn, som vi har samlat till webbtjänsten Pieni päätös päivässä (Ett litet beslut om dagen):

1. God sömn efter en god dag

Tips för en god sömn: ät en mångsidig och balanserad lunch.

Om det är möjligt, sov en kort dagssömn. Ät tillräckligt innan kvällen, för att du inte på grund av hunger ska behöva proppa i dig mat sent på kvällen. Ett milt té verkar avslappnande. Pröva till exempel grönt té eller varm mjölk. Undvik koffein, eftersom det stör den naturliga sömnrytmen.

2. God sömn med motion

Motion är ett naturligt sätt att förbättra sömnen. Regelbunden motion förlänger sömnen och förbättrar kvaliteten på den genom att man snabbare somnar in.

Under en idrottsprestation stiger kroppens temperatur. Efter prestationen börjar den igen sjunka för att slutligen återgå till den normala. Då kroppens temperatur håller på att sjunka, infinner sig tröttheten.

3. Sängens plats har betydelse

Sovrummet ska vara rogivande och inrett så, att det främjar avslappning. Sängen bör placeras mot en vägg så, att det naturliga ljuset kommer från sidan eller fotändan. Det rekommenderas att sängen inte placeras framför ett värmeelement eller ett fönster.

Se också till att sovrummet kan mörkläggas med gardiner som är lämpliga för ändamålet. Sovrummet får gärna vara svalare än övriga utrymmen där man vistas.

4. Ladda din hjärna med en tupplur

Om du känner dig trött i början av eftermiddagen, ta en tupplur på 20 minuter. Det kan vara svårt att genomföra i många situationer, men en kort dagssömn gör gott åt hjärnan. Den behövs för att pigga upp din hjärna och hjälper de olika områdena i hjärnan att återhämta sig. Om hjärnan är trött blir din prestationsförmåga långsammare.

Tupplurar lindrar också stress. En del forskare anser, att tupplurar på sex minuter kan förbättra din prestationsförmåga i problemlösnings- och minnesuppgifter.

5. Ge sömnen tid

Knappt med sömn ger övervikt, eftersom begären känns starkare då man är trött. Då äter man lätt för mycket.

För litet sömn påverkar viktkontrollen också genom att försvaga ämnesomsättningen och ändra kroppens hormonala funktioner.

Det lönar sig alltså att reservera tillräcklig tid av dygnet för sömn och vila. Vad som är tillräckligt, är igen väldigt individuellt.

6. Bastu förbättrar sömnen

Undersökningar visar, att man sover bättre efter att ha badat bastu. Bastubad påskyndar också insomnandet. Det här baserar sig på det, att kroppens temperatur långsamt börjar sjunka efter det varma badet. Det här skedet av sjunkande kroppstemperatur inverkar gynnsamt på insomnandet.

Bastubad ökar också mängden av djup sömn, som är den viktigaste sömnen.

7. Sängen – ett skärmfritt område

Då du sätter kurs på fjäderholmarna, lämna datorn eller smarttelefonen i hamnen. Smartapparaternas klara ljus stör utsöndringen av sömnhormon. Svara alltså inte på e-post i sängen, eftersom det förhindrar kroppen att slappna av och tränger undan sömnen.

Mera om sömn: www.pienipaatospaivassa.fi

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem