Hyppää sisältöön
Etusivu / Jäsenhankinta / Vinkkejä jäsenhankintaan – jäsenyydestä on iloa ja etua!

Vinkkejä jäsenhankintaan – jäsenyydestä on iloa ja etua!

Hyvä sydänyhdistyksen jäsen, juuri sinä olet tärkeässä asemassa uusien jäsenten hankinnassa. Kun tapaat uuden ihmisen, teillä on jotain yhteistä: oma tai läheisen sydänsairaus tai kiinnostus sydänterveyden edistämiseen.

Anna Autio, järjestökoordinaattori
Julkaistu 20.9.2022
Päivitetty 19.6.2024

Miten kohdata potentiaalinen jäsen?

Tapaamasi ihminen tai hänen läheisensä on ehkä sairastunut vasta äskettäin. Hän ei mahdollisesti vielä tunne sydänyhdistysten toimintaa. Hän saattaa tuntea itsensä yksinäiseksi sairautensa kanssa. Sinä voit kertoa hänelle, että samaa sairastavia on muitakin. Heidän seurastaan ja kokemuksistaan voi olla iloa ja hyötyä, sillä sairauden pohtiminen yksin on ikävää. Eikä tarvitse rajoittua tarkalleen samaa sairastaviin. Mitä tahansa sydämeen liittyvää sairautta sairastavat tuntevat kyllä yhteisöllisyyttä keskenään

Kerro yhdistyksenne toiminnasta ja jäsenyyden eduista

Voisit ehkä kertoa mitä olet itse saanut sydänyhdistyksen jäsenyydestä. Siinä voi tulla esiin asioita, jotka kiinnostaisivat keskustelukumppaniasikin. Sinun on hyvä tuntea hyvin oman yhdistyksesi toimintaa, jotta voit kertoa siitä. Kannattaa mainita ainakin Sydän-lehdestä, luennoista, tapahtumista, retkistä, kerhotoiminnasta… mihin kaikkeen jäsenyys omassa yhdistyksessäsi johtaakaan.

Toisaalta tapaamasi ihminen voi myös olla sairastanut jo pitkään. Ehkä sydänyhdistyksen jäsenyys ei jostain syystä ollut aiemmin ajankohtainen. Mutta nyt se voi hyvin ollakin. Monilla sairastuneilla vie aikaa hyväksyä sairaus pysyväksi osaksi heitä itseään. Ehkä nyt olisikin sopiva aika liittyä?

Sydäntauteja sairastaa suuri joukko suomalaisia. Me näymme ja kuulumme yhteiskunnassa sydänyhdistysten jäsenyyden kautta. Ehkä keskustelukumppanisikin haluaisi osaltaan olla vaikuttamassa omalla jäsenyydellään?

Tee liittyminen helpoksi

Liittyminen kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi. Sikäli kun keskustelukumppanillesi sopii, niin voitte yhdessä hoitaa liittymisen välittömästi sähköisin välinein tai paperilomakkeen täyttämällä.

Päätös sydänyhdistykseen liittymisestä tai liittymättä jättämisestä on kuitenkin jokaisen oma asia. Päätöksestä riippumatta on hyvä antaa keskustelukumppanille Sydän-lehti ja ehkä muutakin käytettävissä olevaa kirjallista materiaalia. Vaikka hän ei juuri nyt liity jäseneksi, kannattaa hänelle jättää mukava ja ystävällinen muistijälki sinusta tulevaisuutta ajatellen.

Liittymisen jälkeen uuteen jäseneen on jonkun hyvä olla yhteydessä nopeasti. Henkilökohtaiseen yhteydenpitoon kannattaa panostaa: puhelimitse, kirjeitse, meilillä, mikä vain tapa käy. On tärkeää miettiä etukäteen, miten yhteydenpitovastuuta jaetaan ihmisten kesken.

Jäsenpolut

Jäsenhankintaa ja uusien jäsenten mukaan ottamista voi helpottaa erilaisten jäsenpolkujen miettiminen. Jäsenpolkujen rakentumista kannattaa pohtia esimerkiksi hallituksessa, yhdistyksen kokouksissa tai selvittää kyselyillä. Tiedämme selvitysten perusteella, että otollisin jäsenryhmä ovat sairastuneet +64-vuotiaat eli vähän aikaa sitten eläkkeelle jääneet.

Kuusamon Sydänyhdistykseltä on ideakortti Sydänyhdistyksen polut osallistuvaan jäsenyyteen, tutustu siihen täällä.

Yhdistykselle sopivia jäsenpolkuja voi jäsennellä miettimällä esimerkiksi näitä:

  • Mitä kautta uusia jäseniä saadaan: toiminta, sosiaalinen media, tuttavat ja perheenjäsenet?
  • Millaisten eri reittien kautta jäseneksi on päädytty ja mitä he kaipasivat?
  • Millaisia jäseniä yhdistyksellä on: jäsenmaksun maksava hiljainen rivijäsen, aktiivinen vapaaehtoinen tai ehkä vertaistukea kaipaava perheenjäsen?

Lähde: Sujuva jäsentoiminta – Yhdistyskehittäjä -verkkokoulutus. Opintokeskus Sivis 2020

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut