Hyppää sisältöön
Etusivu / Laki ja säännöt / Yhdistyksen perustaminen ja purkautuminen

Yhdistyksen perustaminen ja purkautuminen

Yhdistyksen toimintaympäristö ja toimintaedellytykset muuttuvat ajassa. Yhdistyksen perustamiseen ja purkamiseen liittyvät askeleet löydät tästä artikkelista.

Anna Autio, järjestökoordinaattori
Julkaistu 31.3.2020
Päivitetty 17.1.2024

Yhdistystoiminta muuttuu jatkuvasti

Haluatko perustaa uuden sydänyhdistyksen? Lähimmästä sydänpiiristä saat opastusta ja tukea yhdistyksen perustamiseen ja sen rekisteröimiseen. Apua saat myös Sydänliiton järjestöpalveluilta.

Yhdistyksen perustaminen

Ohjeet ja sydänyhdistyksen mallisäännöt löydät tästä artikkelista: Yhdistyslaki ja yhdistyksen säännöt – Yhdistyspalvelu (sydan.fi)

Ennen perustamista: keskustelu Sydänliiton järjestötiimin sekä alueella toimivan sydänpiirin kanssa.

Yhdistys vai kerho?

Voit myös perustaa uuden kerhon jo olemassa olevalle sydänyhdistykselle. Ota yhteyttä lähimpään sydänyhdistykseen, mikäli sydänkerhon perustaminen kiinnostaa.

Ohjeet ja materiaalit yhdistyksen purkamiseen

Kun yhdistyksen toiminta hiipuu, yhdistyksen purkamisen miettiminen tulee ajankohtaiseksi. Käy tässä kohtaa keskustelu oman piirisi ja Sydänliiton järjestötiimin kanssa. Toiminnan päättämiselle voi löytyä vaihtoehto ns. joustomallista tai sulautumisesta toiseen sydänyhdistykseen.

Jos purkautumiseen päädytään, yhdistys tekee purkautumispäätöksen yhdistyksen kokouksessa sääntöjensä määräämällä tavalla. Tämän jälkeen alkavat selvitystoimet. Tämän loppuun saattamisen jälkeen Ilmoita yhdistyksen purkautumisesta Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteriin lomakkeella Y4a ja liitelomakkeella 20A. Alta löydät linkin PRH:n purkautumisohjeisiin ja lomakkeisiin sekä Verottajalle ilmoittamiseen.

Yhdistyksen lopettaminen, miten yhdistys purkautuu? (PRH:n ohjeet)

Ennen purkautumista: keskustelu Sydänliiton järjestötiimin sekä alueella toimivan sydänpiirin kanssa.

Verohallinnon rekisteristä poistuminen

Jos (ja kun) yhdistys on merkitty yhdistys- tai kaupparekisteriin, yhdistyksen purkautumista hoitavan hallituksen tai selvitysmiehen pitää ilmoittaa purkautumisesta lopettamisilmoituksella Y4a ja lisäksi Verohallinnolle lomakkeella 6214 (Yhdistyksen tiedot Verohallinnolle). Lomakkeet saa osoitteesta ytj.fi.

Jos yhdistyksellä on hallinnassaan huoneisto-osakkeita tai kiinteistöjä, Verohallinnolle pitää antaa myös selvitys siitä, kenelle huoneisto-osakkeet ja kiinteistöt purkautumisen jälkeen siirtyvät.

Tukea ja apua yhdistyksen perustamiseen ja purkamiseen

Sydänliitossa sinua tukee järjestökoordinaattori Anna Autio (anna.autio@sydanliitto.fi).

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut