Hyppää sisältöön
Etusivu / Pre-eklampsian sairastaneen ohjaussisällöt

Pre-eklampsian sairastaneen ohjaussisällöt

Pre-eklampsian sairastaneelle suositellaan terveyttä edistäviä elintapoja ja säännöllistä terveysarvojen seurantaa.

Mari Blek-Vehkaluoto, Asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 6.5.2024
Päivitetty 10.5.2024

Elintavat

Ravinto

Sydänterveyttä edistävä eli sydänystävällinen ruoka on kaikille suositeltavaa monipuolista ruokaa. Ruokavalinnoilla voi tukea arjessa jaksamista ja vaikuttaa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin.

Ruokia suunnitellessa kannattaa muistaa Sydänmerkki-reseptit ja kaupassa valinta kohdistaa Sydänmerkki-tuotteisiin.

Tukea ravitsemusohjaukseen Ruokaideoita lapsiperhearkeen

Uni ja palautuminen

Hyvinvoinnin perusta on arjessa jaksaminen. Unella ja palautumisella luodaan pohja hyvinvoinnille. Ohjaa asiakasta pohtimaan ja kokeilemaan niitä keinoja, jotka auttavat häntä palautumaan arjen kuormituksesta. Ajan löytäminen omalle hyvinvoinnille voi olla haastavaa järjestää lapsiperhearjessa, siksi pienetkin palautumishetket ovat tarpeen.

Materiaalia unen huollon ja stressinhallinnan ohjaukseen Löydä omat palautumiskeinosi

Nikotiinituotteet

Nikotiinituotteiden käyttäminen on merkittävimpiä sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijöitä. Tarjoa tukea niiden käytön lopettamiseen.

Tietoa ja työkaluja ohjaukseen

Liikkuminen

Hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan arkisissa askareissa. Kun liikkuminen on lähes päivittäistä ja monipuolista, sillä on vaikutusta sydänterveyteen.

Materiaalia liikunnan ohjaamiseen Liikkuminen perhearjessa

Painonhallinta

Terveydelle sopiva paino edistää terveyttä ja auttaa myös ehkäisemään muiden riskitekijöiden, kuten rasva-aineenvaihdunnan häiriön ja kohonneen verenpaineen kehittymistä. Ota paino puheeksi vain, jos sinulla on mahdollisuus vastata asiakkaan tarvitsemaan tukeen.

Painon puheeksi ottaminen -opas Tietoa ja tukea elintapaohjaukseen painonhallinnassa

Terveysarvojen seuranta

Pre-eklampsian sairastaneen verenpaine-, kolesteroli– ja verensokeriarvot tulee mitata säännöllisesti. Seurantatiheys riippuu arvoista ja mahdollisista muista riskitekijöistä.

Verenpaine

Verenpaine on ihanteellinen, kun se on alle 120/80 mmHg ja vielä normaali, kun se on kotimittauksissa alle 135/85 mmHg. Ohjaa asiakas seuraamaan verenpainetta säännöllisesti, vähintään vuosittain, ja ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon, jos verenpainetaso kotimittauksissa on yli 135/85 mmHg.

Verenpaineen kotimittaus Kun asiakkaasi verenpaine on kohonnut

Kolesteroli

Aikuisen kolesteroliarvot tulisi mitata 3–5 vuoden välein. Pre-eklampsian sairastaneilla naisilla triglyseridi-, LDL- ja kokonaiskolesterolipitoisuudet ovat suurempia ja HDL-pitoisuudet pienempiä kuin naisilla, joiden verenpaine on ollut raskauden aikana normaali.

Kun asiakkaallasi on rasva-aineenvaihdunnan häiriö

Verensokeri

Jos asiakas kuuluu tyypin 2 diabeteksen riskiryhmään, verensokeriarvot kannattaa selvittää säännöllisesti. Tyypin 2 diabetesriskiä voi arvioida Diabetesliiton riskitestin avulla. Jatko-ohjeet riskitestin pisteiden mukaan: Riskitestin jälkeen – mitä nyt?

Jos nainen on pre-eklampsian lisäksi sairastanut raskauden aikana raskausdiabeteksen, huomioi seurantaohjeet sen mukaisesti.

Diabeteksen ehkäisy ja toteaminen Diabetesliiton verkkokurssi: Raskausdiabeteksen jälkeen