Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Uni ja stressi / Löydä omat palautumiskeinosi

Löydä omat palautumiskeinosi

Palautuminen on hyvin yksilöllistä, toinen palautuu urheillessa, toinen meditoidessa. On hyvä tutustua oman kehon tarpeisiin tai omiin tapoihin, jotta voi löytää itselleen parhaat tavat palautua.

Katri Lätti, Hoitotieteen maisteriopiskelija
Julkaistu 5.2.2024
Päivitetty 11.6.2024

Tunnista omat voimavarasi

On hyvä pohtia, mihin asioihin voit itse vaikuttaa elämässäsi. Mitä voisit tehdä jo tänään oman hyvinvointisi ja sydämesi hyväksi? Pohdi arvojasi, ”mitä minä tarvitsen elämääni, jotta voin hyvin?”. Lisää elämääsi hyviä ja positiivisia asioita, jotka tuovat sinulle hyvää mieltä.

Palauttava mieleinen tekeminen

Palaudutko lukemalla kirjaa vai kenties neulomalla? Löydä oma yksilöllinen tapasi palautua esimerkiksi työpäivän tai stressaavan tilanteen jälkeen. Tärkeää on, että palautumiskeino auttaa sinua irrottautumaan ja siirtää ajatukset muualle.

Lisää energiaa liikunnasta

Liikunta erilaisissa muodoissaan purkaa stressiä ja kuormitusta. Hyvä fyysinen kunto helpottaa palautumista, palautumisprosessi käynnistyy helpommin ja palautuminen on tällöin tehokkaampaa. Stressaavan ja kuormittavan päivän jälkeen palautumista tukevaa liikuntaa voi olla rauhallinen kävely tai venyttely. Jos energiaa riittää, voit suosia kestävyyttä ja lihaskuntoa tukevia liikuntalajeja. Mieti kuitenkin, palaudutko liikunnan jälkeisestä kuormituksesta tarpeeksi. Kuuntele kehoasi.

Ravitsemus osana hyvinvointia

Terveellinen ja monipuolinen ravitsemus tukevat jaksamistasi. Keskity terveellisiin valintoihin ja ota avuksesi Sydänmerkki-tuotteet.

Panosta unenlaatuun

Uni on yksi tärkeimmistä palautumiskeinoista. Uni ja palautuminen ovat edellytyksiä sille, että jaksat pitää omasta hyvinvoinnistasi ja itsestäsi huolta. Uni palauttaa fyysisestä, psyykkisestä ja kognitiivisesta kuormituksesta. Kannattaa suhtautua uneen ja mahdollisiin unihäiriöihin neutraalisti. Et ole ainoa, eikä yksi tai kaksikaan huonosti nukuttua yötä kaada maailmaa. Ota käyttöön vinkit parempaan uneen.

Yksin vain yhdessä?

Vaali läheisiä ihmissuhteita. Läheiset ihmisten kanssa yhdessäolo voi vähentää stressiä ja lisätä palautumista. Jos taas koet palautuvasi parhaiten yksin ollessa, panosta omaan aikaan tai lyhyisiin omiin hetkiin.

Lisää palauttavia asioita jokaiseen päivään

”Tukka putkella ja kaasu pohjassa maanantaiaamusta perjantai-iltaan?” Moni ajattelee, että keskittyy palautumiseen viikonloppuisin. On tärkeää panostaa palautumiseensa jo aivan tavallisena arkipäivänä. Palautuminen nähdään helposti vapaa-ajan ja viikonlopun asiana, mutta palautua voi jo vaikkapa työpäivän aikana. Näitä työpäivän aikaisia palautumiskeinoja ovat muun muassa erilaiset tauot, kollegan kanssa keskustelu tai vaikkapa työpäivän aikainen liikunta- tai venyttelyhetki.

Tässä hyvä lukuvinkki sinulle, jos kaipaat lisää tietoa palautumisesta, etenkin psykologisesta palautumisesta.

Anniina Virtanen: Psykologinen palautuminen. 2021. Tuuma-kustannus.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi