Ruokavalinnat ja syömistottumukset ovat avainasemassa painonhallinnassa. Näiden tekijöiden taustalla on kuitenkin monia asioita, joita ohjauksessa on hyvä käsitellä. Syömistä ohjaavat nälän ja kylläisyyden tunteet sekä arkinen jaksaminen ja kehon hyvinvointi, eivätkä kalorit tai vaakalukemat.
Hyvinvointia edistävät syömistottumukset näkyvät pitkällä aikavälillä muun muassa asiakkaan parempana toimintakykynä, jaksamisena ja mahdollisesti myös parempana kehon koostumuksena tai pienempänä painona.
On tärkeää auttaa asiakasta tunnistamaan, mitkä ovat hyvinvointia edistäviä ruokavalintoja. Yhtä tärkeää on myös keskustella asiakkaan ajatuksista siitä, miksi ja miten hän syö sekä muista syömiseen vaikuttavista tekijöistä hänen ympäristössään, arjessaan ja omassa historiassaan. Alla olevat materiaalit auttavat sinua näiden asioiden puheeksi ottamisessa ja käsittelyssä. Kokeile erilaisia työvälineitä asiakkaan tarpeiden mukaan.
Syömisen kulmakivet kehon ja mielen hyvinvoinnin edistämiseksi
- syömisen säännöllisyys
- kohtuulliset annoskoot, lautasmallin hyödyntäminen
- nälän ja kylläisyyden tunnistaminen
- terveelliset valinnat
- runsaasti kasviksia
- kuitupitoiset ruoat
- runsaan sokerin ja rasvan välttäminen
- riittävästi proteiinia
- alkoholin vähäinen käyttö
- syömiseen liittyvien ajatusten, tunteiden ja tilanteiden tunnistaminen
- joustava syömiskäyttäytyminen ja tasapainoinen ruokasuhde
- tunne- ja stressisyömisen ja ahminnan tunnistaminen
- syömiseen keskittyminen – tietoinen syöminen
Syömiseen liittyvät materiaalit ja linkit ohjauksen tueksi
- Ruokakuvia edellä mainittujen ravitsemusteemojen ohjauksen konkretisointiin ja yhdessä tutkimiseen (mm. lautasmalli, kasvikset, syömisrytmi ja jaksaminen)
- Ruokapäiväkirja – auttaa konkretisoimaan omaa syömistä ja siihen liittyviä seikkoja, myös nälän ja kylläisyyden tunteita
- Oman syömisen arviointi -lomake – auttaa arvioimaan omia ruokavalintoja ja syömistottumuksia painonhallinnan ja terveellisyyden näkökulmasta
- Nälkä-kylläisyysmittari – auttaa tunnistamaan nälän ja kylläisyyden eri asteita
- Syömiseen vaikuttavat asiat – mindmap-pohja auttaa kirjaamaan itselle tärkeitä seikkoja syömisessä ja tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen
- Miten ja miksi syön -kaavio – herättää pohtimaan tilanteita ja omia tottumuksia sekä niihin vaikuttavia seikkoja
- Suhde ruokaan ja syömiseen -jana – auttaa havainnollistamaan omaa suhdetta ruokaan ja syömiseen
- Suhteeni ruokaan ja syömiseen -testilomake – auttaa hahmottamaan suhdetta ruokaan ja syömiseen erilaisten väittämien avulla. Lomakkeen tarkoitus on toimia keskustelun käynnistäjänä
- Vinkkejä ruokalistasuunnitteluun – helppoja aterioita koko kuukaudelle reseptilinkkeineen ja välipalojen koostamiseen
- Välipalan kokoamisvinkit 1+1+1 -kuva – esimerkkejä välipaloihin, joissa on kasvista, viljaa ja proteiinia
- Välipalaopas – usean sivun opas, jossa esimerkkejä erilaisten välipalojen kokoamiseen, hankintaan ja valmistamiseen
- OTA-ravinto-lomake – auttaa laatimaan oman konkreettisen suunnitelman syömistottumusten muuttamisesta. Ajatuksena on, että yksikin pieni muutos arjen syömistottumuksissa kerrallaan riittää
- Täsmäsyömiseen ohjaaminen on turvallista, jos huomaat, että asiakkaalla on syömishäiriöön viittaavia oireita.
- Käypä hoito -sivuilla on lisätietoa ahmintahäiriön ja tunnesyömisen tunnistamiseen
Ravitsemus painonhallinnassa -artikkelissa käydään läpi painonhallintaan vaikuttavat keskeisimmät tekijät syömisessä. Artikkelin voi antaa asiakkaalle itselleen luettavaksi ja pohdittavaksi.