Hyppää sisältöön
Etusivu / Syöminen ja painonhallintaohjaus
Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 3.3.2023
Päivitetty 9.6.2023

Ruokavalinnat ja syömistottumukset ovat avainasemassa painonhallinnassa. Näiden tekijöiden taustalla on kuitenkin monia asioita, joita ohjauksessa on hyvä käsitellä. Syömistä ohjaavat nälän ja kylläisyyden tunteet sekä arkinen jaksaminen ja kehon hyvinvointi, eivätkä kalorit tai vaakalukemat.

Hyvinvointia edistävät syömistottumukset näkyvät pitkällä aikavälillä muun muassa asiakkaan parempana toimintakykynä, jaksamisena ja mahdollisesti myös parempana kehon koostumuksena tai pienempänä painona.

On tärkeää auttaa asiakasta tunnistamaan, mitkä ovat hyvinvointia edistäviä ruokavalintoja. Yhtä tärkeää on myös keskustella asiakkaan ajatuksista siitä, miksi ja miten hän syö sekä muista syömiseen vaikuttavista tekijöistä hänen ympäristössään, arjessaan ja omassa historiassaan. Alla olevat materiaalit auttavat sinua näiden asioiden puheeksi ottamisessa ja käsittelyssä. Kokeile erilaisia työvälineitä asiakkaan tarpeiden mukaan.

Syömisen kulmakivet kehon ja mielen hyvinvoinnin edistämiseksi

  • syömisen säännöllisyys
  • kohtuulliset annoskoot, lautasmallin hyödyntäminen
  • nälän ja kylläisyyden tunnistaminen
  • terveelliset valinnat
    • runsaasti kasviksia
    • kuitupitoiset ruoat
    • runsaan sokerin ja rasvan välttäminen
    • riittävästi proteiinia
    • alkoholin vähäinen käyttö
  • syömiseen liittyvien ajatusten, tunteiden ja tilanteiden tunnistaminen
  • joustava syömiskäyttäytyminen ja tasapainoinen ruokasuhde
  • tunne- ja stressisyömisen ja ahminnan tunnistaminen
  • syömiseen keskittyminen – tietoinen syöminen

Syömiseen liittyvät materiaalit ja linkit ohjauksen tueksi

Ravitsemus painonhallinnassa -artikkelissa käydään läpi painonhallintaan vaikuttavat keskeisimmät tekijät syömisessä. Artikkelin voi antaa asiakkaalle itselleen luettavaksi ja pohdittavaksi.