Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / De virkar kramdjur åt barn på sjukhus – nu vill de inspirera andra att göra samma sak

De virkar kramdjur åt barn på sjukhus – nu vill de inspirera andra att göra samma sak

Föreningen Vårt Hjärtas virkgrupp virkar kramdjur åt barn som behöver sjukhusvård på Åland. De hoppas att fler föreningar vill haka på och starta egna virkgrupper.

Catrin Schönberg
Publicerat 4.1.2023
Kramdjur i överflöd skapade av Vårt Hjärtas virkgrupp, Matilda Lundberg visar upp en söt rosa uggla. Från vänster: Lilian Enros, Anita Henriksson, Gunlög Danielsson, Philippa Dunderfelt, Matilda Lundberg, Miisa Weuro och Linda Strömberg.

Philippa Dunderfelt leder virkgruppen som träffas en gång i månaden för att virka tillsammans, de träffas i föreningen Vårt Hjärtas regi men man måste inte vara medlem för att vara med. Philippa hoppas att de kan inspirera föreningar på fastlandet att starta egna virkgrupper och de hjälper gärna till med information om hur de har gjort.

– Det började för fem år sedan med att vi gjorde ”hjärtekatter”, men nu gör vi alla möjliga sorters djur. Det är bra för hjärtat att hålla i gång och vara social, det här är mycket roligare än att bara sitta hemma ensam och virka, säger hon.

På bordet framför dem ligger en stor hög fantasifulla figurer i alla färger och former – här finns allt från nallar, katter och bläckfiskar till små möss. Miisa Weuro är avdelningsskötare på barn- och ungdomskliniken på Ålands hälso- och sjukvård och har kommit för att ta emot dem, hennes uppgift är att se till att de hittar till nya ägare. Hon berättar att djuren är eftertraktade och delas ut till barn som har olika typer av långvariga sjukdomstillstånd, från nyfödda till tonåringar.

–  Det för tankarna bort från det jobbiga en liten stund att få en present. Barnen kan få ett kramdjur när de klarat något svårt till exempel och det kan också vara en tröst att ha en ny ”kompis” att krama om när de vaknar upp efter en operation, säger Miisa.

Lilian Enros och Gunlög Danielsson har varit med ända sedan starten och det har blivit många djur under de fem åren, en liten mus går att virka på en kväll säger Lilian. Det är roligare att virka tillsammans tycker båda två och så kan man hjälpa varandra och dela mönster med varandra. Medlemmarna i gruppen är väldigt glada åt att deras arbete uppskattas.

– Det är jätteroligt att barnen har glädje av något som jag har lagat, säger Linda Strömberg.

Det är ett gott ändamål som medlemmarna ger av sin tid till, garnet står föreningen för och de får rabatt på garn hos en lokal handarbetsbutik. I dag är ett speciellt tillfälle för gruppen eftersom de både överlämnar kramisarna till Miisa och dessutom har namngivning, alla större djur får ett namn som står på en etikett tillsammans med Vårt Hjärtas logga.

Läs också:

Den sega förkylningen visade sig vara en hjärtsjukdom

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem