Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Fängslande är den egna ortens historia

Fängslande är den egna ortens historia

Alla kommuner har en egen historia. Det lönar sig att fråga i tex kommunalkansliet var man kan hitta böcker, kartor eller bilder! Det finns kanske en förening på orten som samlat in uppgifter och intervjuer. Så har vi gjort i Grankulla.

Clara Palmgren
Publicerat 4.5.2018
Uppdaterad 28.2.2019
En av kulturvandringens vackraste villor i Grankulla är Granagård som varit i samma familjs ägo sedan 1909. Villan har ritats av Eliel Saarinen. Där har författaren Elmer Diktonius bott. Teckningen är gjord av Esbokonstnären Jorma Mattila.

Grankullas historia finns i villorna. Där har bott författare och konstnärer som också berör Finlands historia, tex bildhuggare Alpo Sailo, som gjorde skulpturer av karelska runosångare. Hans ödemarksvilla i karelsk stil byggdes på en höjd med utsikt över norra Esbos skogar. Villan (1907) har ägts i 5 generationer. Hans son Jyrki fortsatte som skulptör och deltog i tävlingen om Mannerheims ryttarstaty där han fick tredje pris. Hans förslag står på Kauniala krigsinvalidsjukhus här i Grankulla. Här finns också andra skulptörer; Felix Nylund som gjorde Tre smeder i Helsingfors och Yrjö Liipola som gjorde Tellervo/Diana också i Helsingfors. Deras villor ingår fortfarande i gatubilden trots att ägarna växlat. Framför dem är det tacksamt att berätta om konstnärernas liv och konstnärskap.

Med ca 40 års erfarenhet kan kulturvandringar rekommenderas. Det räcker med att en person blir inspirerad och får ortsborna med – av dem får man hela tiden mera information. ”Kunskapspaketet” blir större och konditionen växer.

Hjärtliga hälsningar från Grankulla,

Clara Palmgren FM, bla grundare av ett lokalhistoriskt arkiv

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem