Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Friluftsliv gör alla gott!

Friluftsliv gör alla gott!

Hjärtveckan firas i hela Finland 15–22.4.2018. Kom med: packa en matsäck, njut av utelivet och må bra!

Outi Kontkanen
Publicerat 28.3.2018
Uppdaterad 27.3.2019
Hjärtveckan firas 15.-22.4.2018

På Hjärtveckan 15.–22.4.2018 uppmuntrar vi alla att gå ut och njuta av att motionera i friska luften. Skogen, en park eller den egna gården kan vara ett strålande gym. Promenaden till parken eller en närbelägen skog är bra uppvärmning, på vägen hem varvar du ner. I skogen utgörs gymutrustningen av träd, stubbar och stenar. På en gård kan man använda bänkar, husväggar och sandlådor. Motion ger ökad muskelkraft och det behövs i nästan allt vi gör dagligen. Det är aldrig för sent att stärka sina muskler.

Att röra sig utomhus ger också god aptit, vare sig det är en picknick i en närbelägen skogsdunge, en promenad till lekparken med barnen eller en dagslång fotvandring i djupa skogen. Det finns många alternativ till vägkost om man vill satsa på en mångsidig och närande matpaus.

En hälsosam picknickkorg innehåller såväl grönsaker som spannmålsprodukter och protein. Genom att äta då och då ser man till att energin räcker för en heldagsutfärd. En mellanmålsmatsäck räcker om man är ute några timmar eller kan komplettera andra måltider, men för en längre utfärd behövs matigare alternativ.

Att röra sig ute gör gott! Att göra något tillsammans ger röda kinder, gott humör och ett piggare sinne.

Till exempel soppa är behändigt som matsäck eftersom den går att packa i en termos. En grönsakspuré med linser eller kikärter gör susen.

Linssoppa

2 (röd)lökar

1 klyfta vitlök

2 msk olja

3 morötter

3 stjälkar bladselleri

100 g tomater

(körsbärs-)

3 dl röda eller

gröna linser

1 l vatten

1–1 ½ tsk salt

½ tsk krossad svartpeppar

1 dl färsk persilja

Hacka grönsakerna. Fräs löken i en gryta. Tillsätt den hackade moroten och sellerin, de sköljda linserna och de halverade körsbärstomaterna. Låt dem badda ett par minuter. Tillsätt vattnet och koka i cirka en halv timme eller tills grönsakerna är mjuka. Kör blandningen i en mixer om du vill ha en slät soppa. Krydda och tillsätt persiljan finhackad.

En perfekt avslappning efter träningspasset är att lyssna på naturens ljud i skogen. Slut ögonen och ta dig en stunds avslappning i skogen:

Känn

• hur den friska luften strömmar in och varmare luft strömmar ut ur dina näsborrar

• hur buk och bröstkorg rör sig i takt med din andning

• att du andas in välmående

• att du blåser ut allt du inte behöver och kan släppa taget om.

Kom med och fira Hjärtveckan utomhus. Vi ses ute i det fria!

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem