Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Rör på dig med barnen

Rör på dig med barnen

Gemensam tid är viktig för barnet. Stunderna tillsammans med mor- och farföräldrar eller släktingar är betydelse­fulla för barnet, fastän det inte skulle säga det högt. Gemensamma upplevelser minns man länge. Uppmuntra barnet till att komma med och göra saker med dig!

Anne Kuusisto, lapsiperheasiantuntija, Mindfulness-ohjaaja.
Publicerat 23.3.2023
  • Biblioteksbesök till fots. Den vuxna och barnet lånar sin favoritbok eller -tidning. De byter böcker för en stund och läser den andras favoritställen eller något kapitel. Det är roligt att i tur och ordning läsa högt och är bra både för läskunnigheten och skrattnerverna.
  • Fotbollsspel eller en käpphästbana på gården. För barnet räcker det ofta med, att den vuxna aktivt är med en stund, t.ex. som målvakt eller deltar i byggandet av en hinderbana för käpphästen. Kanske man tillsammans på gården kan spela sähly med papplådor som mål? Eller erbjud dig att snurra hopprepet. Också ett litet deltagande uppskattas.
  • En utflykt till torget eller butiken för att köpa ärter, jordgubbar, exotiska frukter eller glass. Också lopptorg kan vara roliga platser för barn, där man t.ex. kan söka efter det roligaste eller konstigaste föremålet.
  • Beröm barnets skicklighet! För barnen känns det fint, om någon beundrar t.ex. deras konster med sparkcykel eller då de hjular. Om det på den egna gården inte finns möjlighet till sådant, kör då t.ex. till en tom parkeringsplats för en sparkcykeluppvisning eller ta med en filt till en gräsplan i närheten och följ med konsterna. En vuxens äkta uppmuntran och beundran är sådant, som barnet minns länge! Den vuxna är närvarande bara för honom eller henne.
  • En gemensam naturutflykt. Packa en läcker matsäck och ta med till exempel förstoringsglas, filt, spelkort eller metspö. Det är trevligt att ligga på filten och titta på molnteatern på himlen. Fråga barnet, om det kan upptäcka ett moln som påminner om hans eller hennes dröm. Eller kanske du ser någon av dina egna drömmar?

Läs också:

Mindfulnessövning för barn och vuxna

Mindfulness är mental gymnastik med syfte att öva sig i att vara närvarande i stunden med en känsla av lugn och acceptans. Att öva sig i medveten närvaro tillsammans med sitt barn har en lugnande inverkan på både föräldern och barnet.

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem