Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hälsa och livstil / Hitta tips och stöd för livet därhemma

Hitta tips och stöd för livet därhemma

Är du orolig för att du ska drabbas av coronaviruset? Vi lever i en exceptionell tid förknippad med mycket oro och många olika känslor. Social distansering leder också lätt till ensamhet och ångest. Hur ska vi klara det?

Julkaistu 27.4.2020
Uppdaterad 29.4.2020

Hitta på något annat att tänka på

Försök ta emot den här situationen så att du accepterar den. Nu kan du fokusera på nya vardagsrutiner och göra det så bra som möjligt för dig. Det här undantagstillståndet går nog över i sinom tid.

Lär dig lugnande andning

Ta ett djupt andetag så att magen buktar ut. Håll andan en stund (som om du förberedde dig att ta emot ett slag mot magen). Släpp långsamt ut luften genom munnen, mellan läpparna (som om du blåste ut ett ljus). Andas igen när du känner behov av det. Upprepa 3–5 gånger om dagen.

Be andra i samma situation om stöd

Med tanke på att fysiska kontakter med personer i riskgrupper nu måste undvikas, erbjuder vi kamratstöd på nätet, per telefon och sms.

Vår Sydän-chat gör delad oro lättare att bära. På Sydän-chatten på nätet kan de med hjärtsjukdom dela sina erfarenheter, fast från hemsoffan. Vi har nu ökat antalet Hjärt-chattar. Kolla upp kommande tidpunkter och teman på sydan.fi/sydanchat (på finska).

Rådgivningstelefonen står till tjänst. Hjärtförbundets distrikt och riksomfattande organisationer står till tjänst för alla med hjärtsjukdom. Vi tillhandahåller allmänheten telefontider då man kan ringa och prata om sådant som oroar eller fråga efter en kamratstödsperson. Telefonnummer och tider finns på nätet: sydan.fi/puhelinneuvonta (sidorna på finska)

 

Hjärförbundet har corona-sidorna på finska.

Kolla Corona sidorna

Lue seuraavaksi