Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Hjärtvänlig husmanskost serverad med ett hjärtligt leende

Hjärtvänlig husmanskost serverad med ett hjärtligt leende

– Kanske jag är bättre på att ta hand om andra än om mig själv, funderar Ritva Kokonmäki (63) och berättar att hon noggrant planerar, hurudan mat hon tillreder till Töölön seurakuntas diakonilunch i Helsingfors.

Soili Soisalo
Publicerat 9.9.2015
Uppdaterad 30.8.2018
Bild Ulla-Maija Hänninen

Lunchen serveras i församlingshemmet vintertid tisdagar och fredagar. Största delen av gästerna är åldringar, men också många arbetslösa och studerande har hittat kyrkans förmånliga husmanskostlunch.

Till sitt yrke är Ritva restonom och hon har i 24 år som företagare drivit flera restauranger. För fem år sedan var hon i Sodexos tjänst, då hon blev arbetslös.

– Det var alldeles fruktansvärt, jag hade en känsla av att inte längre höra hemma någonstans. Lyckligtvis hade jag åtminstone min familj som stöd, berättar Ritva. Till en början blev hon som förlamad och kunde inte ens handarbeta, det som ändå var hennes favoritsysselsättning.

– Sen, då jag kom in på en ettårig kurs för handarbetshandledare vid Kankanpään opisto och efter det började med frivilligarbete inom mentalhälsorehabilitering och bland åldringar, började jag vara mig själv igen.

Dessutom började Ritva dra Hjärtförbundets rytmgrupp för stöd av andra i samma situation. Platsen som husmor för diakonilunchen i Töölön seurakunta var som avsedd för Ritva. Det var hennes man, Tuomo Kokonmäki, som såg arbetsplatsannonsen och Ritva hann i sista stund lämna in ansökan innan tiden gick ut. Både matgästerna och de församlingsanställda har varit förtjusta i hennes maträtter och bakverk.

Ritva tillreder traditionella maträtter, så som kållåda, laxsoppa, köttsoppa, ugnsströmming och potatismos. Hon väljer goda råvaror och kokar växt-, fisk- och köttbuljongen själv. Till smaksättningen använder hon örter och andra kryddor och endast lite salt. Maträtterna får badda i gryta eller ugn för att bli riktigt smakliga.

Till måltiden hör också sallad och nybakad batong, i vilken Ritva använder fullkornsmjöl. Till efterrätt gör hon ofta kvark eller kräm av bär, lingonvispgröten och pannkakan är också uppskattade. Ritva tillhör den generationen, som inte kan slösa. Då potatismos blir över, bakar hon följande dag tunnbröd, rieskor, av den och gör en sidorätt av överblivet ris med grönsaker.

Ritva har gott om idéer för grönsaksrätter. Hon tillreder läckra sidorätter genom att rosta rotfrukter i ugn eller genom att göra en fransk tomat-grönsaksgryta. Som omväxling till potatismoset tillreder hon rotfruktsmos eller sätter till blomkål eller spenat i potatismoset. Köttgrytan får badda med rotfrukter och i sopporna skär hon ner rikligt med grönsaker.

– Jag smyger in mycket grönsaker i maten, de ger smak och får människorna att äta mera hälsosamma grönsaker. Jag har själv Marevanmedicinering och får också ofta för mina kunder förklara, att man också kan äta gröna grönsaker, bara mängden hålls i stort sett likadan varje dag.

Då diakonlunchen har sommaruppehåll, håller Ritva semester och får ägna sig åt sin handarbetshobby. Den här hösten står mattvävning i tur, eftersom hon till all lycka bor i Vik, där hon har tillgång till vävstol i invånarhuset.

– Vävning – liksom också matlagning och bakning – är mycket givande, då man med sina händer åstadkommer något nyttigt, konsaterar hon med ett leende.

Bild:

Ritva Kokonmäki gläder sig åt husbolagets små gårdsspalter, på hennes spalt växer lite potatis och grönsaker.

Lue seuraavaksi