Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hälsa och livstil / Lotta Backlund klädde sig i rött på Världshjärtdagen den 29 september!

Lotta Backlund klädde sig i rött på Världshjärtdagen den 29 september!

Hur klarar man av ett liv med parallella karriärer, otaliga järn i elden och en åttaåring hemma? Svaret är att sova gott och tillräckligt långa nätter, äta hälsosamt, motionera mera och stressa mindre. Det är åtminstone 36-åriga Lotta Backlunds filosofi.

Daniela Andersson
Julkaistu 16.1.2018
Uppdaterad 27.3.2019
Lotta Backlund, som är Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuoris specialmedarbetare, klädde sig i rött på Världshjärtdagen den 29 september.

Lotta Backlund sprudlar av energi och bubblar av entusiasm över sitt nya jobbprojekt som Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuoris specialmedarbetare. Hon är för många känd som skådespelare och stand up komiker. Parallellt har hon också en annan karriär. För tillfället är hon tjänstledig från jobbet som utvecklingschef på Warner Bros och har axlat ansvaret som Vapaavuoris specialmedarbetare ända fram till nästa sommar.

– Jag tycker att alla arbetsgivare borde låta sina anställda pröva på något annat under en tid. Det ger perspektiv och motivation, säger Lotta då vi träffas över en kopp morgonkaffe på Salutorget.

Hon pekar ut sitt nya arbetsrum i stadshuset som blickar ut över Salutorget och havet.

– Jag har ju nog haft för vana att stressa och jobba allt för mycket. Det ändrade då jag blev mamma. Under mammaledigheten hade jag tid att gå på promenader med babyn, få rutin på mitt eget ätande och hade möjlighet att planera maten vilket jag inte hade tidigare.

Det resulterade i att Lotta gick ner i vikt, orkade mer och kunde minska på stressen.

– Jag försöker göra bra val på ett hälsosamt sätt. Det betyder inte att jag inte får äta bröd och måste jumppa åtta timmar per dag. Kom ihåg att du bara är en mänska, säger hon med ett skratt.

Ta hand om dig!

Lotta vill att hennes dotter ska få hälsosamma vanor hemifrån och är därför noga med matval och levnadsvanor. Diverse dieter har hon inte mycket till övers för eftersom resultatet sällan håller i sig.

– Visst lider vår åldersklass av stress och konstant dåligt samvete. Det är en fas i karriären nu då det är bråttom. Samtidigt som du vet att ”Eftis” stänger klockan 17. Ofta prioriterar man något annat än sig själv.

Hon prisar gym som har ”lapsiparkki”, övervakad lekhörna för barnen, medan föräldrarna motionerar.

Kati Ihamäki på Finnair sa så bra i en intervju att livet bör levas som i en farosituation ombord på flyget: sätt först gasmasken på dig själv och hjälp sedan andra. Om du inte kan ta hand om dig själv orkar du inte heller hjälpa andra.

Lotta Backlund har tidigare jobbat för Hjärtförbundet i deras kampanjer och anser att förbundets hjärtesak borde höra till allmänbildningen.

– Världshjärtdagen är jättebra! De flesta kvinnor känner till bröstcancer, hjärt- och kärlsjukdomar är på samma sätt en ”silent killer”. Hjärtförbundet gör ett jättebra jobb som fått budskapet ut till folket. För visst låter hjärt- och kärlsjukdomar helt superosexigt, säger hon med ett skratt.

Lue seuraavaksi