Flytta dig till innehållet
Hem / Hjärt- och kärlsjukdomar / Inflammationer i barndomen ökar risken för hjärtinfarkt

Inflammationer i barndomen ökar risken för hjärtinfarkt

Inflammationer i barndomen och puberteten tredubblar risken att senare i livet insjukna i en förtidig akut hjärtsjukdom eller hjärtinfarkt. Till det här resultatet har man kommit i en undersökning utförd i Indonesien.

Publicerat 18.11.2015
Uppdaterad 8.1.2019
Bild Johannes Romppanen

Hjärt- och kärlsjukdomarna ökar kraftigt i Sydostasien och patienterna är till största delen unga, under 56-åriga. De indonesiska barnen insjuknar allmänt i tyfoidfeber, mässling, vattkoppor tuberkulos och denguefeber. Forskarna utvalde för granskning 153 patienter, som fick sin första akuta hjärtsjukdom vid i medeltal 47-års ålder. Kontrollgruppen innehöll lika många friska i samma ålder.

I Indonesien finns inget pålitligt register över behandlingen av infektioner och forskarna kartlade också insjuknandena genom utfrågning och intervjuer. Forskarna märkte, att det fanns ett klart samband mellan inflammationer i barndomen och traditionella hjärt- och kärlsjukdomsrisker, så som rökning, högt blodtryck och kolesterol. Forskarna antog, att inflammationen sätter igång en kronisk inflammation och ateroskleros i blodkärlen.

Undersökningen presenterades på ett branschmöte i Österrike i oktober

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem