Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hjärt- och kärlsjukdomar / Utflykt till Bockabron lyste upp Jakobstadsnejdens gågrupp

Utflykt till Bockabron lyste upp Jakobstadsnejdens gågrupp

Jakobstadsnejdens gågrupp beger sig ut på en rask promenad varje fredag morgon. Efteråt dricker vi kaffe vid Café Malmia som drivs av Stödföreningen för hjärtsjuka, en underförening av hjärtföreningen.

Bengt Björkskog
Julkaistu 15.8.2019
Utfärdsgruppen på Bockabron: Foto Svante Lindvall

Under hjärtveckan beslöt Jakobstadsnejdens Hjärtföreningens gågrupp att göra ändring och byta landskap. Jakobstadsnejdens gågrupp åkte till Bockabron i Kiisk i Esse, Pedersöre.

Byaförening i gammal skola

Åldermannen i Kiisk by, Allan Zittra tog emot oss vid Kiisk byahem. Byahemmet är en före detta skola som kommunen skänkt till byaföreningen.

– Före skolan stängdes 1960, hade ett skaldpar som var kända i Svensk-Finland, Hjalmar Krokfors och Viola Renvall, fungerat där som lärare i ett tiotal år, berättade Allan.

Bro för elever och flottare

Efter föredraget begav vi oss till Bockabron. Stigen från byahemmet ner till Esse å går genom en stor tallskog, vars tallar kan bli över trettio meter långa, ståtligt.

– Bron byggdes för att elever från en lite by Lame skulle ha närmare till skolan, berättade Allan.

Bron var även en viktig stödjepunkt vid flottningen på 1950-talet. Pappersveden som färdades längs ån ut till Larsmo sjön kunde, för vidare flottning till pappersfabriken i Jakobstad, stockas vid bron. Många av flottarna var finskspråkiga från Sjöbygden, Evijärvi och Lappajärvi.

Bockabron

Bockabron över Esse å: Foto Bo-Erik Haglund

Kiiskas baralandsmörja

Allan hade gjort upp eld i grillkåtan och deltagarna började bli sugna på mat. Korven som grillades och åts med god aptit var nästan utfärdens höjdpunkt. En av deltagarna frågade Allan om ”kiiskas baralands skidsmörja” var sanning eller myt. Hade en sådan skidvalla funnits?

– Jo, vallan har funnits före vår tid, svarade Allan. – Det var en skidtävling på vårvinter när snön hade smultit och blåbärsriset kommit fram i spåret och en löpare från Kiisk hade gjort en valla speciellt för detta tillfälle. Mannen vann tävlingen med sin valla under skidorna. Härav uppstod sägnen om kiiskas baralandsmörjo.

Lue seuraavaksi