Flytta dig till innehållet
Hem / Kören är en hjärtesak

Kören är en hjärtesak

Att sjunga i kör ökar välbefinnandet. Den som sjunger i en kör behöver inte vara ensam. De andra sångarna blir dina körsystrar. Uppträdandena är en viktig del av hobbyn, och det är också körlägren. - Det är terapeutiskt att sjunga i kör, vet Ive Riihimäki, som leder Nota Bene.

Text Terhi Friman, bild Laura Vesa
Publicerat 20.10.2022
Nota Bene fick uppträda på körsystern Heidi Majuris makes, Matti Majuris, doktorsmiddag.

Sångarna i Nota Bene -kören väntar utanför café Tallipiha i Tammerfors på körledaren Ive Riihimäki. Stämningen är på topp: under coronatiden hade man just inga framträdanden men nu börjar man igen ha möjlighet att uppträda. Och det är ju uppträdandena som ger den extra kryddan åt sånghobbyn.

I kväll är det fråga om en liten konsert, en doktorsmiddag för en av körmedlemmarnas make. På grund av sommaruppehållet deltar bara en del av kören, som annars har 40 medlemmar.

– Euforin efter en bra konsert stannar kvar. Det är terapeutiskt att sjunga i kör, beskriver körledaren, MuM Ive Riihimäki, om körsjungandets goda inverkan samtidigt som hon leder sångarna till den ståtliga byggnaden Finlaysonin Palatsi på andra sidan vägen.

I Palatset leds kören till ett sidorum för öppnande av rösten

I dag framförs fyra stycken. När rösterna har öppnats, sjunger man ett litet stycke av varje sång. Ledaren ger några sista instruktioner. Körmedlemmarna finslipar sina scenkläder och hjälper varandra med små detaljer i klädseln, så som scarfarna och sandalernas remmar.

En kör med traditioner

Nota Benes sång har ljudit i snart 70 år. Ursprungligen var kören en blandad kör och verkade under namnet Kumin laulu, eftersom hemstaden Nokia i tiden var gummiarbetarnas rike.

Den musikaliska mångsysslaren Ive Riihimäki började leda kören för ett tiotal år sedan och är en mycket ivrig körledare.

En kör av lycka. En av körmedlemmarna insjuknade i lungcancer. Sjukdomstiden var svår, och det var omöjligt att delta i övningarna. När hon som konvalescent för första gången kom med och sjöng, grät hon av glädje efteråt. ”Tack för att jag för en stund fick vara människa”, tackade hon. En annan körmedlem igen åkte till förlossningssjukhuset direkt från övningen.

– Samvaron är en viktig del av kören, därför gör vi också alltid under sommaruppehållet något trevligt tillsammans, berättar Riihimäki.

En körmedlem behöver inte vara ensam. De andra sångarna blir körsystrar. Då man sjunger tillsammans, alltså andas i samma takt, byter om till scenkläder och uppträder tillsammans, blir sångkompisarna goda och nära vänner.

I Britannien har man skapat körer för åldringshem enligt ett visst koncept. Den här körverksamheten har i undersökningar uppvisat förbluffande positiva resultat. Användningen av mediciner har minskat på åldringshemmen. Hjärthälsan har förbättrats och andningsorganens kondition har stigit hos åldringarna, då de regelbundet har sjungit tillsammans.

Det började med en sångtrio

Riihimäkis väg till körledare är inte så typisk. Hon fick som barn en magnetofon, som hon ivrigt började spela in sånger på. Eurovisionsschlagertävlingen var en stor inspirationskälla och en dröm för vasaflickan var att någon gång som bakgrundssångare få delta i tävlingen.

I högstadiet startade hon tillsammans med två andra flickor en sångtrio.

Sången har på många sätt fört med sig lycka. Ive Riihimäki kom tack vare trion in i gymnasiet med dåligt medelvitsord, efter att rektorn blivit entusiastisk över sångtrion och ville att den skulle uppträda på gymnasiets fest.

Efter gymnasiet gick vägen via handelsinstitutet till konservatoriet i Kuopio, där gnistan för körledning tändes. Från Kuopio igen gick vägen till Sibelius-Akademin och ledare för kören Mystica.

Känslorna med!

Att leda kör är ”min grej” för Ive.

– Jag njuter av det, att få leda en kör. Jag begär med mina händer och kören gör just det, som jag önskar.

En av höjdpunkterna på en bra konsert är slutstunden. Körmedlemmarna ser på sin ledare, föreställningen är över, och en underbar glöd hänger ännu några sekunder i luften.

– Känslorna är en viktig del av kören. Under övningarna talar vi mycket om känslor. Jag påminner kören om känslorna och kören förmedlar dem till publiken. Utan känslor fungerar det inte.

Körledaren önskar, att hemstaden Nokia bättre skulle uppskatta sin kör. Kören behöver tillräckligt bra övningsutrymmen. Det är mycket som kunde förbättras.

– Nu är körsekreteraren tvungen att transportera noter och instrument fram och tillbaka varje vecka, eftersom vi inte har några förvaringsutrymmen. Det är svårt att hitta bra utrymmen och hyran är ofta alldeles för hög.

En hjärtesak

Enligt undersökningar är körsång en bra hobby, en hjärtesak.

– Jag följde med mitt blodtryck i ett par år. Efter att jag börjat sjunga i Nota Bene kunde jag sluta med mätningarna. Blodtrycket sjönk och har sedan dess varit normalt, berättar Titta-Maria Sylve.

För Tuula Lätti har körsjungandet varit en bra motvikt till den stressiga vardagen. Hon hade under många år skjutsat sina barn till deras hobbyer, då hon bestämde att också få tid för sig själv. Hon återupplivade sin tidigare hobby.

– Det kan hända att jag är trött efter arbetsdagen och funderar, om jag ska orka åka till övningen. Men varje gång återvänder jag hem uppiggad och energisk. Flowläget sitter kvar.

– Det är gruppen som ger kraft. Körmedlemmarna är en likasinnad grupp, säger Nota Bene -medlemmarna tacksamt.

Vitsordet 9+

I festsalen väntar Matti Majuri, som disputerat till doktor, på sina gäster. På den värdiga festen ska just ett värdigt programnummer uppföras.

Majuris maka Heidi Majuri ansluter sig till kören. Bakom festsalens fönster är sommaren som vackrast. Luften är fylld av förväntan. Körsångarna är redo.

Ive Riihimäki presenterar kören och kvinnorna inleder med känsla sin sång. En av sångerna på programmet är Pepe Willbergs Aamu, av vilken Riihimäki under coronatiden med hjälp av bidrag från Centret för konstfrämjande arrangerat en svängig version.

Kören drar sig tillbaka till ett bakre rum. Framträdandet är över och det är dags att byta om till egna kläder. Samtidigt diskuterar man följande framträdande, som är på evenemanget Tapsan tahdit i Nokia. Före det har man ännu en övning.

– Framträdandet var glatt, vitsordet 9+, tackar körledaren.

Tacket få körmedlemmarna att le.

Kören är en hjärtesak.

 

Kören gör gott

I olika delar av världen undersöks vilka inverkningar körsången har på hälsan. De är många och de är överraskande mångsidiga:

  • Att sjunga i kör förstärker lungorna
  • Sjungandet lindrar smärta
  • Hållningen förbättras, då man sjunger i kör
  • Att sjunga i kör förbättrar minnet. Enligt undersökningar har körsångare över 60 år bättre minne än dem, som inte sjunger.
  • Hjärtats frekvensvariabilitet förbättras
  • Sjungandet ökar produktionen av välbefinnandehormon
  • Att sjunga i kör är ett bra sätt att lära sig avslappning för den som är spänd

 

Läs också:

Den mystiska låggradiga inflammationen

Lue seuraavaksi