Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Kroppen och sinnet behöver återhämtning

Kroppen och sinnet behöver återhämtning

Återhämtning är kroppens och sinnets sätt att vakna till nytt liv. Under återhämtningen återställs krafterna till den nivå de befann sig på före ansträngningen, och därför liknar man ofta återhämtningen vid att ladda batterierna.

Katri Lätti, Hoitotieteen maisteriopiskelija
Publicerat 17.8.2022
Uppdaterad 20.10.2022

Gör mera sådant som känns angenämt!

Återhämtar du dig genom att läsa en bok eller kanske handarbeta? Hitta ditt eget personliga sätt till återhämtning till exempel efter arbetsdagen eller en stressande situation. Viktigt är, att ditt återhämtningssätt hjälper dig att frigöra tankarna och tänka på något annat.

Energi från motion!

Motion i olika former upplöser stress och belastningar. En god fysisk kondition underlättar återhämtningen, återhämtningsprocessen kommer snabbare igång och är därför effektivare. Efter en stressig och ansträngande dag kan motion som stöder återhämtningen vara en lugn promenad eller stretching. Om du har tillräckligt med energi kan du välja motionsgrenar som stöder uthållighet och muskelkondition. Lyssna till din kropp.

Satsa på sömnkvaliteten!

Sömn är ett av de viktigaste återhämtningsmedlen. Sömn och återhämtning är förutsättningar för det, att du överhuvudtaget ska orka sörja för dig själv och ditt välmående. Sömnen återställer dig från fysisk, psykisk och kognitiv belastning.

Ensam eller tillsammans?

Slå vakt om dina närmaste människorelationer. Att umgås med människor som står dig nära kan minska stress och effektivera återhämtningen. Om du känner, att du bäst återhämtar dig då du är ensam, satsa på egen tid eller korta stunder för dig själv.

Kom ihåg att varje dag göra något återhämtande!

”Med gasen i botten från måndag morgon till fredag kväll?” Många tänker, att de koncentrerar återhämtningen till veckoslutet eller semestern. Det är viktigt, att satsa på sin återhämtning redan en helt vanlig vardag eller kanske under arbetsdagen.

Läs också:

Hjärtats klaffar – blodflödets portar

I hjärtat finns fyra klaffar, som öppnas och stängs i takt med hjärtats rytm. Klaffarna möjliggör blodets flöde från en del av hjärtat till en annan i exakt rätt ögonblick och förhindrar på motsvarande sätt blodet att strömma i fel riktning.

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem