Flytta dig till innehållet

fi

sv

Skotska ”minihjärtan” används i forskning

Skotska forskare har odlat tusentals ”minihjärtan” för medicinsk forskning. Små, små bollar som består av hjärtceller och som påminner om människans hjärtmuskel pulserar i en skål varannan sekund. Dessa minihjärtan används för att testa läkemedel för sådana sjukdomar, mot vilka det ännu inte finns medicin.

Sirpa Norri
Julkaistu 21.10.2014
Uppdaterad 28.5.2018

På den bioteknologiska världskongressen presenterades dessa hjärtan, som i genomskärning är en knapp millimeter och för vars framställning har använts stamceller. Man har nog också tidigare odlat pulserande hjärtceller, men nu har de för första gången framställts för användning i forskning rörande sjukdomar och mediciner.

I forskningen har dessa minihjärtan förorsakats bland annat hypertrofi, d.v.s. en överdriven tillväxt av hjärtat på grund av förstorade celler. Tillsvidare finns inga mediciner mot denna sjukdom, som gör att hjärtmuskeln blir tjockare och förlorar sin elasticitet, men de första medicinerna har redan testats på ”minihjärtan”. Professor Nikolai Zhelev från Albertay Dundee -universitetet har lett undersökningarna med minihjärtan. Han innehar åtta hedersprofessurer i England, Kina och Bulgarien.

Lue seuraavaksi

Sökning

Hittades 0 resultat