Flytta dig till innehållet
Hem / Hjärt- och kärlsjukdomar / Anna Rikala: Bara den som upplevt samma vet hur det känns

Anna Rikala: Bara den som upplevt samma vet hur det känns

Både med vänner och bekanta har jag upplevt kamratstöd och gemenskap med andra i samma situation, skriver Anna Rikala.

Anna Rikala, vertaistuen asiantuntija
Publicerat 17.8.2023

Jag satt vid ett cafébord och kände mig spänd. Jag hade tagit kontakt med en person som jag inte kände från tidigare, eftersom jag ville prata om de förändringar som uppstått i mitt liv med någon som hade liknande erfarenheter. Vi hade per telefon kommit överens om att träffas. Personen kom och till en början gick väl samtalet lite trögt, men så småningom allt mera naturligt. Efter en liten stund förstod vi varandra redan innan den andra hunnit tala till punkt. Jag började känna, att jag inte är ensam med mina känslor, som jag ibland upplever som ganska besvärliga. Jag fick ge utlopp för de tankar som tumlar om i mitt huvud och såg dem ur ett nytt perspektiv.

Både med vänner och bekanta har jag upplevt kamratstöd och gemenskap med andra i samma situation. Jag upplevde också en djup kontakt och lättnad tillsammans med den här kamratstödspersonen, som jag hittade via föreningen. Kamratstödspersonen kunde lyssna med lämplig distans, plocka ut det väsentliga ur min berättelse, ställa de rätta frågorna, berätta hur hen hade agerat och vad som varit till hjälp och stöd.

I Finland finns det många organisationer och föreningar i anslutning till olika teman. Det finns kamratstöd att få för många slags skeden och händelser i livet, till exempel under barnens uppväxttid, vid förändrade familje- och parförhållanden, för den som ska gå i pension. Och så naturligtvis för att få prata med någon om känslor och erfarenheter i samband med insjuknande och om de livsomställningar insjuknandet medför.

Hjärtförbundet har många kamratstödspersoner i olika åldrar och livssituationer, personer som själva har en hjärtsjukdom eller närstående till en sådan. Med kamratstödspersonen kan du prata per telefon eller träffa, ifall ni bor på lämpligt avstånd från varandra. Kamratstödsgrupper verkar på Facebook, på webben eller så träffas man ansikte mot ansikte. Vår kursverksamhet har stark betoning på kamratstöd. På våra webbsidor, sydan.fi/vertaistuki, hittar du flera olika möjligheter till kamratstöd. Kom med och träffas, prata, lyssna och bli överraskad – i kamratstödet finns nämligen en enorm hoppingivande kraft. Också jag fick tillbaka tron på att jag skulle klara mig. Det lönade sig verkligen att gå på den där träffen, fastän det kändes nervöst till en början!

Läs också:

Vegansk mat blev Elinas yrke

Lue seuraavaksi