Flytta dig till innehållet
Hem / Hjärt- och kärlsjukdomar / Hjärttrygga kilometrar

Hjärttrygga kilometrar

Trafikföretagaren Harri Lähdemäki från Ulfsby fick på våren 2023 idén att förbättra tryggheten på sina charterresor, och med en kort tidtabell genomförde han också sin idé. När Harri nu kör sin buss, har han alltid med en hjärtstartare.

Text Terhi Saari-Hannibal • Bild Kirsi Järvinen
Publicerat 18.10.2023
Harri Lähdemäki har registrerat sin defibrillator på tjänsten defi.fi. I bussens fönster finns dessutom en skylt med defibrillatorsymbolen, som berättar om apparaten.

En del människor har redan från barn klart för sig, vad de vill göra som vuxna. Harri Lähdemäki är en av dem. Intresset för bilar, körande och kundservice föddes redan tidigt, och att syssla med bilar har alltid varit en del av hans liv.

Delvis torde intresset finnas i generna. Lähdemäkis far och farfar har också de i tiderna trivts bakom ratten. Fastän det under de drygt tjugo år som han fungerat som trafikant också rymts utmaningar och motgångar, skulle Harri inte byta bort en enda av de dagar som gått.

Viktigast är människorna

Vad i det egna yrket är det som inspirerar, får en att stiga upp tidigt på morgonen, köra långa sträckor och ännu sent på kvällen passa ihop tidtabeller. På den här frågan har Harri ett snabbt svar: det bästa med arbetet är de människor, med vilka och för vilka han arbetar.

Kundkretsen har under årens lopp blivit bekant, och den här bekantheten är till hjälp både för chauffören och för kunderna. Som Harri konstaterar, att i arbetet se allting enkelt ut då, när saker fungerar smidigt och det har funnits möjlighet att tillräckligt planera och förutse. Att till exempel undvika brådska och framförallt inte låta den synas för passagerarna, är en del av yrkesskickligheten. För kunderna är det viktigt att känna, att de är i trygga händer under resan, och därför spelar chaufförens personlighet också en viktig roll.

För passagerarnas välmående

När Harri redan för några år sedan läste om frågor i anslutning till förstahjälp kom han att tänka på hjärttryggheten. Fastän Lähdemäki under sin karriär som trafikföretagare aldrig hamnat i en återupplivningssituation, har han nog hunnit uppleva ett och annat under sin tid på vägen. Det som fastnat i minnet som något av det värsta var en kollisionsplats, där han som ung chaufför var en av de första att hjälpa. Också från stora publikevenemang och sommarteatrar under värmeböljor finns det situationer som han minns.

Harri har redan länge i sin telefon haft nerladdat appen 112-Suomi, via vilken hjälpen vid behov snabbt fås till den rätta adressen. Han har också vetat, att man via appen hittar de tio närmaste defibrillatorerna. Men under en körning finns dessa hjärtstartare inte nödvändigtvis speciellt nära, och därför föddes tanken på en egen apparat till bussen. Enligt Harri har man nog också allmänt inom branschen diskuterat vikten av hjärtstartare särskilt under långa resor, men det har ändå i de flesta fall inte blivit av.

Hjärtstartaren är en liten uppoffring

I Puistolantien Autos bussar finns veterligen Finlands första för charterbuss registrerade hjärtstartare. Förutom anskaffandet har trafikföretagaren också besökt Satakunnan sydänpiiris byrå för att få handledning i hjärtmassage och i användandet av defibrillatorn och man har kommit överens om, att mera handledning vid behov ges förutom åt Harri också åt hans chaufförer. Anskaffandet av en hjärtstartare är enligt trafikföretagaren en liten ekonomisk uppoffring för det, att man med hjälp av den kan rädda ett människoliv.

För Lähdemäki är det viktigt att sörja för sina kunders trygghet och välmående, de är grundläggande värden för hans företag. Fastän hans innerliga önskan är, att aldrig behöva använda hjärtstartaren, konstaterar Lähdemäki, att människan är lite som en gammal bil – också en amatör kan hjälpa, bara det finns kunskap, mod och ordentliga verktyg. Vid sidan av vänlig kundservice, pålitlighet och yrkesskicklighet har företaget från Satakunta nu fått ett nytt viktigt värde: hjärttrygghet.

Lähdemäki har registrerat sin defibrillator på tjänsten defi.fi. I bussens fönster finns dessutom en skylt med defibrillatorsymbolen, som berättar om apparaten.

Då ett hjärta stannar, behövs hjärtmassage och defibrillering inledas så snabbt som möjligt. Utanför sjukhuset är den första hjälparen i allmänhet en förbipasserande.

Vad ska jag göra om jag ser någon falla till marken eller hittar någon liggande på marken? Läs mera defi.fi

Harri Lähdemäki

Vem

Trafikföretagare i Puistolantien Auto Oy

Varför

Kundernas välmående och trygghet på allt sätt är en hjärtesak för Harri. Med defibrillatoranskaffningen och träningen på lekmannaåterupplivningen upplever han sig ge en allt bättre service åt sina kunder.

Hur

Förutom anskaffningen av apparaten har trafik­företagaren lärt sig lekmannaåterupplivning under handledning av Leader Karhunseutu och Satakunnan sydän­piiris projekt Sydänturvallinen Satakunta.

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem