Vertaistuellinen omahoitoryhmä
Vertaistuellisessa omahoitoryhmässä jaetaan tietoa, tukea ja kokemuksia sydänterveyteen liittyen. Ryhmää voi ohjata vertaistukihenkilö tai muu yhdistyksen vapaaehtoistoiminnassa mukana olevan henkilö.
Olemme kehittäneet tämän ryhmämallin ryhmätapaamisten järjestämisen tueksi. Voit perustaa aivan uuden ryhmän ja toteuttaa sen tämän mallin mukaisesti. Voit myös ottaa käyttöösi vinkit eri aihealueista jo olemassa olevan ryhmäsi tapaamisiin. Ryhmätapaamisen runkoa ja aihealueita voi lisäksi hyödyntää yksittäisissä tapaamisissa, sydänkerhoissa tai liikuntaryhmissä. Kokonaisuus on halutessasi tulostettavissa täältä.
Ryhmän toiminnan suunnittelu
Ryhmämalliin sisältyy kuusi eri sydänterveyttä tukevaa tapaamista. Yhden tapaamisen kesto on noin 60-90 min.
Suunnittele kokonaisuus eri aihealueista omalle ryhmällesi sopivaksi. Katso tarvittaessa ryhmän perustamiseen liittyviä vinkkejä täältä.
Ryhmän voi hyvin toteuttaa kahden tai useamman yhdistyksen yhteistyönä. Kannattaa joka tapauksessa tutustua lähialueen sydänyhdistysten, kunnan ja muiden yhdistysten tapahtumatarjontaan. Niiden sisällyttäminen ryhmän toimintaan voi tuoda siihen mukavaa vaihtelua.
Ravitsemukseen liittyvä ryhmätapaaminen voidaan toteuttaa esimerkiksi yhteistyössä Martta-yhdistyksen kanssa. Uuden liikuntalajin kokeilu voi onnistua Suomen Ladun paikallisyhdistyksen kautta osallistumalla vaikkapa sauvakävely- tai frisbeegolftunnille.
Ensimmäinen ja viimeinen ryhmäkerta
Ensimmäinen ryhmäkerta luo ryhmän tunnelman ja tukee osallistujien toisiinsa tutustumista. Viimeinen kerta antaa hyvät eväät jatkaa matkaa ryhmän jälkeen.
Ensimmäisellä kerralla ryhmäytymistä tukevat erilaiset tutustumisleikit. Voit myös kartoittaa ryhmäläisten odotuksia ja toiveita eri tapaamiskerroille. Kysy ryhmään osallistuvilta, mitä kukin toivoo saavansa ryhmästä, minkälaista toimintaa toivoo ryhmältä ja mitä odottaa muilta ryhmän jäseniltä.
Viimeisellä tapaamiskerralla keskustelkaa esimerkiksi Mielipakka -korttien avulla ryhmätapaamisten antimista. Yhdessä voidaan pohtia, mitä tapaamisista jäi mieleen ja millä eväillä kukin lähtee jatkamaan arkielämää sekä terveyttä edistäviä pieniä valintoja jatkossa.
Ryhmätapaamisen kulku
Aloittakaa ryhmätapaamiset teemaan liittyvällä tietoiskulla.
Tietoisku voi olla ryhmänohjaajan tai jäsenen pitämä lyhyt alustus aiheesta. Voit hyödyntää myös asiantuntijavideoita. Videon voi näyttää ryhmätapaamisessa seinälle heijastettuna. Videon katsomisen jälkeen keskustellaan tai käsitellään muuten aihetta yhdessä. Aiheeseen liittyvät herättelevät kysymykset toimivat hyvänä keskustelun avauksena.
Toteuttakaa yhdessä erilaisia aiheeseen liittyviä toiminnallisia harjoituksia tai luovaa tekemistä.
Erilaiset testit sopivat hyvin omien elintapojen tilanteen kartoittamiseen. Testin voi tehdä myös kotitehtävänä tai ryhmässä. Testin tuloksista voi keskustella parin kanssa tai ryhmässä.
Ryhmäläisiä osallistavia tehtäviä ovat esimerkiksi yhdessä tehtävät liikunta- tai rentoutumisharjoitukset, ruuan valmistus, kauppareissut. Luova tekeminen, kuten käsityöt tai maalaus mahdollistaa toiminnan ohella keskustelun ja vertaistuen. Luova tekeminen, esimerkiksi kirjoitustehtävä, voi toimia myös keskustelun lähtökohtana. Aiheeseen liittyvät erilaiset visat toimivat hauskana yhteisenä tekemisenä.
Esitelkää tapaamisen lopuksi seuraavan kerran teema.
Jokaiselle kuudelle kerralle on suunniteltu oma teema. Sama aihealue voi toistua myös kaksi kertaa peräkkäin, jolloin tapaamisten välille sopii helposti toteutettava kotitehtävä. Kotitehtävä on hauska tapa kannustaa esimerkiksi kokeilemaan uusia liikuntalajeja, pitämään erilaisia seurantapäiväkirjoja tai etsimään kaupasta Sydänmerkkituotteita.
Materiaalit
Erilaisia videoita omahoidon aiheisiin löydät osoitteesta sydan.fi/verkkoluennot sekä Sydänliiton ja joidenkin Sydänpiirien Youtube -kanavilta.
Erilaisia testejä, jotka auttavat ryhmäläisiä tunnistamaan omia tottumuksiaan, löydät osoitteesta sydan.fi/testit.
Maksulliset potilasoppaat sairastuneiden tueksi ja riskitekijöiden hallintaan sekä oppaita terveisiin elintapoihin (ravitsemus, liikunta) löytyy Sydänkaupasta.
Vinkkejä tutustumis- ja ryhmäytymisleikkeihin sekä erilaiseen toiminnalliseen tekemiseen löytyy vahvike.fi ja ryhmärenki.fi -verkkosivuilta.
Ikäinstituutin verkkosivuilta löytyy kaikenikäisille sopivia, monenlaisia tulostettaviakin materiaaleja. Elämäntaidot esiin -ryhmätoiminnan opas ohjaajalle sisältää paljon keskustelu- ja muita tehtäviä sekä harjoituksia.
EKL ry:n verkkosivuilta löydät myös monenlaisia materiaaleja, mm. Käskynkässä kerhoon –vertaisohjaajan työkirjan.
Voit tulostaa ryhmämallikokonaisuuden tästä
Lisätietoja
Etelä-Suomen Sydänpiiri
Marika Vänskä, marika.vanska@sydanliitto.fi, 040 723 4320
Etelä-Karjalan Sydänalue
Kati Palviainen, kati.palviainen@sydan.fi, 044 311 1552
Varsinais-Suomen Sydänpiiri
Merike Kujanen, merike.kujanen@sydan.fi, 040 835 5290