Uni
Riittävä määrä lepoa ja unta on hyvinvoinnin perusta. Jos uni häiriintyy jatkuvasti, keskustele asiasta lääkärin kanssa. Taustalla voi olla uniapnea, joka lisää vaaraa sairastua sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin.
Materiaalia ohjauksen tueksiStressi
Monissa tutkimuksissa on havaittu, että pitkäaikainen stressi – psyykkinen tai sosiaalinen kuormitustila – lisää riskiä sairastua valtimosairauksiin. Auta asiakasta löytämään keinoja stressin hallintaan. Auttaisiko esimerkiksi mindfulness?
Materiaalia ohjauksen tueksiTulehdukset
Hampaiston tulehdukset, parodontiitit, saattavat ylläpitää tulehdusta koko kehossa ja ne lisäävät riskiä sydäninfarktiin. Siksi hampaiden huolenpito ja säännölliset hammastarkastukset vähintään vuoden välein kuuluvat asiaan.
Sepelvaltimotautipotilaan kannattaa ottaa vuosittain influenssarokote, koska influenssa lisää riskiä sydäninfarktiin.
Matkustaminen
Sepelvaltimotautipotilas voi matkustaa normaalisti, jos sairaus on vakaassa vaiheessa. Matka kannattaa kuitenkin suunnitella huolella.
Matkustajan muistilistaAutoilu
Lääkäri arvioi sepelvaltimotautipotilaan ajoterveyden oireisuuden ja ajokorttiluokan perusteella.
Pallolaajennuksen jälkeen autoilu on tavallisesti kielletty vain toimenpidepäivänä. Ohitusleikkauksen jälkeen autolla ei pidä ajaa 1-2 kuukauteen.
Sauna
Sepelvaltimotautipotilaan saunomiselle kohtuullisissa lämpötiloissa ei ole esteitä, vaan sillä on jopa myönteisiä vaikutuksia sydänterveydelle. Äkillinen lämmönvaihtelu kuumasta saunasta kylmään veteen saattaa herkistää rintakivuille ja rytmihäiriöille.
Suojaako sauna sydäntä?Seksi
Sydänsairaus saattaa aiheuttaa muutoksia seksuaalisuuden kokemukseen. Useimpia sydänpotilaita ja heidän kumppaneitaan huolestuttaa seksin sujuminen. Terveydenhuollon ammattilaisen on tärkeä tarjota mahdollisuus puhua mieltä askarruttavista asioista.
Artikkelit asiakkaalle seksuaalisuudestaSosiaaliturva
Sosiaaliturvan tarkoituksena on turvata ihmisille riittävä toimeentulo ja huolenpito kaikissa elämäntilanteissa. Sosiaaliturva koostuu palveluista ja toimeentuloa turvaavista rahallisista etuuksista.
Järjestöjen sosiaaliturvaopas