Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Sairastuneen matkustaminen / Sydänsairaudet ja matkustaminen

Sydänsairaudet ja matkustaminen

Sydänsairastunut voi matkustaa normaalisti, jos sairaus on vakaassa vaiheessa.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 12.4.2016
Päivitetty 9.1.2024
Kuva: Jarno Hämäläinen

Kun sydänsairaus on vakaassa vaiheessa eli sen toteamisesta on jo aikaa ja se ei aiheuta merkittävä oireita, voi hyvin suunnitella matkustamista. Tuore tai vaikeaoireinen sydänsairaus asettaa rajoituksia lentomatkustamiselle.

Pohdi etukäteen millainen matkakohde ja matkustustapa on sinulle paras vaihtoehto. Selvitä esimerkiksi matkakohteen aikaero, säätila, korkeuserot ja etäisyydet. Varaa riittävästi aikaa siirtymiseen ja mieti miten matkatavaroiden kuljettaminen onnistuu.

Huomioi matka-aika kokonaisuudessaan – kotoa lentokentälle, turvatarkastus, koneen lähdön odottaminen, lentomatkustus, mahdolliset välilaskut, matkakohteen lentokentälle saapuminen tullimuodollisuuksineen, matkatavaroiden odottaminen ja matka lentokentältä hotellille.

Matkavakuutus kannattaa ehdottomasti ottaa. Selvitä myös etukäteen, mistä kohdemaassa saat tarvittaessa apua sairauden hoidossa.

Matkustajan muistilista

  • Ota lääkkeet ja lääkemääräykset tai yhteenveto sähköisistä resepteistä käsimatkatavaroihin mukaan. Varaudu matkan viivästymiseen ottamalla mukaan ainakin muutaman ylimääräisen päivän lääkkeet. Pidä lääkkeet mielellään alkuperäispakkauksessa, josta käy ilmi lääkkeen vaikuttava aine.
  • Ulkomaille matkustettaessa on hyvä olla mukana lyhyt englanninkielinen selostus sairaudesta ja viimeinen sydänfilmi.
  • Jos sinulla on tahdistin, pidä mukanasi tahdistinkortti, jonka voit näyttää lentokenttien turvatarkastuksissa.
  • Jos käytät antikoagulaatiohoitoa (suora antikoagulantti tai varfariini), kannattaa pitää mukana SOS-korttia.
  • Jos sinulla on varfariinihoito, tarkista ennen matkaa ja heti matkan jälkeen INR-arvo. Ota mukaan hoitokortti. Selvitä etukäteen, missä voi tarvittaessa matkan aikana tarkistaa INR-arvon. Huomioi että esimerkiksi muuttunut ruokavalio, vatsatauti ja kuume voivat vaikuttaa INR-arvoon.
  • Pitkillä auto- ja lentomatkoilla paikoillaan olo heikentää jalkojen verenkiertoa, lisää jalkojen turvotusta ja laskimoveritulpan vaaraa. Käytä lento- tai tukisukkia, liikuttele jalkoja ja nouse ajoittain jaloittelemaan.
Sydänsairaudet ja lentomatkustaminen Matkustajan sosiaaliturva ja hoito ulkomailla

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi