Flytta dig till innehållet
Hem / Hjärt- och kärlsjukdomar / Glädje, samvaro och kamratstöd i hjärtrehabiliteringsgruppen

Glädje, samvaro och kamratstöd i hjärtrehabiliteringsgruppen

En grupp på sju herremän kan inte ha fel. Att träffas en gång i veckan för att motionera tillsammans, bada bastu och sedan äta lunch och förbättra världen är en viktig faktor för återhämtningen efter en hjärtrelaterad sjukdom.

Daniela Andersson
Publicerat 24.8.2017
Uppdaterad 27.3.2019
Glädje och samvaro i Helsingin Sydänkuntoutus ry. Många i hjärtrehabiliteringsgruppen har varit med över tjugo år. Bakre raden från vänster: Esko Auramo, Pentti Ahonen, Leo Serkko, Jussi Seppälä, Seppo Pulkkinen, Jörgen Wikström. Sittande från vänster: Håkan Branders, fysioterapeut Sirpa Tuominen, Erik Gesterberg.

Egentligen består gruppen av sjutton personer, tre fyra kvinnor och resten män. Gruppen leds av fysioterapeut Sirpa Tuominen i Hjärtförbundets konditionsutrymmen i Helsingfors. Sirpa, som lett Hjärtförbundets grupper redan i 30 år, kan sin sak.

– Här är många i just den här gruppen som varit med i över tjugo år och de har väldigt god kondition. Vi gör alltid ett gångtest i början och slutet av säsongen och resultatet är jättebra, säger Sirpa stolt över sina skyddslingar.

Träningen varierar mellan simbassäng, gymnastiksal och gym. Idag har man cyklat, lyft tyngder och övat på att andas rätt.

– Gubbarna har fått infarkter och nu är vi på hjärtrehabilitering och får blodomloppet igång. Det fungerar bra. Inte en enda gång har jag sett att någon skulle öppnat nitroburken under gympasset, säger Pentti Ahonen som varit med hela 33 år i gruppen.

Den här torsdagsgruppen är tvåspråkig men det finns också en helt svenskspråkig grupp.

– Eftervården är väldigt viktig efter ett hjärtingrepp. Den får inte försummas. Våra instruktörer är storartade och de håller koll på oss. En annan instruktör vi haft är Camilla Weber, säger den pensionerade ambassadören Håkan Branders som också varit med 33 år.

Det märks att herrarna känner varandra bra vid det här laget. Skämten håller god nivå och stämningen är fantastiskt kamratlig och familjär.

– Den sociala biten är ju bäst och just att det är samma grupp som känner varandra är väldigt viktigt. Det är sällsynt nuförtiden att umgås på det här sättet. Och jag måste ju poängtera att inte ligger vi och slappar i bassängen utan det är väldigt intensivt, säger Esko Auramo.

Olika hjärtingrepp

Bland herremännen finns ett brett spektrum av olika hjärtingrepp allt från pacemakers till angioplastik (så kallad ballongvidgning) och större hjärtoperationer. Många har haft nära ögat situation.

– Jag var på stugan då det smärtade till i bröstet. Ambulansen kom på två minuter. Jag hade en oerhörd tur att jag fick vård direkt. På fysioterapin började promenaderna och kamratstödet är guld värt, säger Esko Auramo.

Många har hittat gruppen tack vare bekanta, vårdpersonal eller direktremiss av läkare.

– Vårdingreppen sker så snabbt då det gäller hjärtat. Men patienten förstår inte att själva sjukdomstillståndet inte går över lika fort. Man måste få rehabilitering för att hållas i skick, säger Sirpa.

– Det finns nog många andra som också skulle behöva en sådan här grupp men de kommer inte, säger Pentti Ahonen.

Herremännens bakgrund är lika brokig som diagnoserna och ingreppen. Här finns allt från egenföretagare, forstmästare och köksmästare till diplomingenjör samt ledare från bygg-, bank- och bilbranschen. På bastulaven blir det ofta prat om hjärtat men annars flyter samtalet om allt mellan himmel och jord.

– Vi brukar dock undvika politik, säger Leo Serkko med ett skratt.

– Många grupper träffas också privat och åker på utfärder och resor. Fruar och män brukar också vara med. Fruarna är speciellt glada över att deras män hittat en sådan här grupp, berättar Sirpa.

– Medelåldern i vår grupp är 78,5 år. Vi är passionerade personer, avrundar Erik Gesterberg.

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem