Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Vad det här allt?

Vad det här allt?

En dag går livet inte längre så som man skulle vilja att det går. En dag händer ”det här kan inte hända mig”. En dag är en allvarlig sjukdom inte bara något man läser om i tidningen eller någon annans berättelse, utan en diagnos, som en närstående just fått höra av sin läkare.

Marjaana Lahti-Koski, pääsihteeri
Publicerat 26.10.2020

”Vad det här allt?” frågar Arttu Wiskari i sin låt (Tässäkö tää oli?). Samma fråga kan väckas inför en sjukdomsdiagnos eller ett sjukdomsfall. Plötsligt är framtiden fylld av osäkerhet, rädsla och öppna frågor. Är det här som drömmarna om ett åldrande tillsammans dör? Det känns som om det egna livet skulle stanna upp, fastän andra omkring en fortsätter som förut med sina liv. Man har hamnat i en grop, som man inte kan ta sig upp ur. Så småningom fortsätter livet ändå. Hur gärna man än skulle önska, kommer det knappast att bli som det var tidigare. Man är tvungen att anpassa sig till ett liv med sjukdomen eller i värsta fall till ett liv utan sin närmaste.

Känslornas breda spektrum kan variera från ilska till sorg, från hoppfullhet till ångest. Känslorna svallar ibland som en jättevåg, ibland är allt likgiltigt och ingenting känns som någonting. Känslorna kan vara svåra att hantera och istället för att möta dem så vill man skjuta de svåra känslorna i sinnet åt sidan. Det kan vara svårt att berätta för sina närmaste, hur man egentligen känner sig. Då är betydelsen av kamratstöd, att möta andra som upplevt samma sak mycket värdefullt. Hjärtförbundet är en plats, där den som insjuknat i en hjärtsjukdom och hans eller hennes närmaste kan hitta kamrater, som lyssnar, delar erfarenheter, uppmuntrar och också delar med sig av sin kunskap.

En obotlig sjukdom

Mitt eget liv stannade plötsligt upp för 2,5 år sedan, då min make diagnostiserades med en obotlig sjukdom. Vår gemensamma vandring tog slut ett drygt år därefter. Jag befann mig i djup grop av sorg, men så småningom blev de ljusa stunderna flera och flera. Motion, naturen och sällskapsdjur är för mig viktiga knep för att klara mig. Tacksamhet för barn och vänner bär vidare. Likaså det betydelsefulla arbetet i hjärtgemenskapen. Det är bra att minnas, att varje möte – ansikte mot ansikte, i telefonen, på webben – är en möjlighet att ge och att få förstärkande kraft.

 

Läs också:

Det som känns nytt och skrämmande kan också föra med sig någonting gott

Hitta tips och stöd för livet därhemma

Sjukdom FH, vad är det?

Sydänmerkki: Frågor gällande måltider

 

 

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem