Flytta dig till innehållet

fi

sv

Minnenas sommarnätter

Sommarnatten var temat för vår foto- och berättelsetävling, där vi fick en mängd fina stämningsbilder ända från femtiotalet fram till senaste sommar.

Julkaistu 23.5.2017
Uppdaterad 27.3.2019
Kuva: Alpo-Petteri Kokkonen

Det var svårt att bland alla dem lyfta fram de tre bästa, så olika fina naturupplevelser bjöds vi på, konstaterade medlemmarna i prisjuryn, Joel Heino, projektchef vid Forststyrelsens naturtjänster, Luonto-Liittos verksamhetsledare Leo Stranius och Hjärtförbundets generalsekreterare Tuija Brax.

I tävlingen kunde man delta med en bild, en berättelse eller en kombination av bild och berättelse. Alla bidrag tävlade ändå i samma serie.

Ett populärt bildmotiv var morgonnattens stilla stund, strax innan natten övergår i morgon, som på tredjepristagarens Aila Paijas bild från hyresstugan på Kimitoön senaste sommar. Bilder fanns bl.a. från årtionden tillbaka där man långt in på natten störade hö innan regnet kom, bilder av familjers och vänners glada samvaro och av spännande naturupplevelser – bl.a. hade björn och bäver fångats på bild. Oförglömlig för paret från Uleåborg var också den natten, då de begav sig ända från Pudasjärvi för att plocka hjortron, men överraskades av en storm och tvingades tillbringa natten i Toyotan, där deras schäfer lade beslag på största delen av bänkutrymmet. Hem återvände de utan hjortron.

Drama och romantik

Det finns både dramatik och romantik i tävlingsberättelserna. För några väckte sommarnatten minnen om vemodig längtan och en önskan om att få ha någon vid sin sida. Dramatisk var berättelsen om sommarkvällen på stugan som på grund av en hjärtinfarkt i stället blev en sjukhusresa. Rolig igen var berättelsen om paret som varit på dans och i den svalnande sommarnatten hamnade att promenera över tjugo kilometer från danslaven i Risulahti till Villmanstrand. I andrapristagaren Sirkku Peltonens berättelse om en bröllopsresa på cykel midsommaren 1960 tilltalar också bilderna.

I början av 1960-talet utspelade sig också vinnarberättelsen on två pars utflykt till Noux. I Kirsti Hakalas berättelse, liksom också i många andras, blev en natt som tillbringades utomhus och som inte riktigt blev som man planerat, till en gemensam upplevelse, som man minns ännu årtionden senare. Mången berättelse inleddes en sommarnatt för åratal sedan – och fortsätter ännu.

Lue seuraavaksi

Sökning

Hittades 0 resultat