Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Flaggan i topp för den Finska naturens dag 31.8.

Flaggan i topp för den Finska naturens dag 31.8.

Finska naturens dag firas den sista lördagen i augusti, 31.8. Den här dagen som firats sedan år 2013, uppmuntrar oss till att fira vår fina natur. Finska naturens dag år 2019 är fylld av evenemang och människor på utflykt, med blåbärspaj i sina matsäckskorgar.

Sibeliusboxen väcker naturminnen.

När dagen som varit fylld av utomhusaktiviteter går mot kväll blir det lugnare, då tusentals finländare den natten sover utomhus. På rekommendation av inrikesministeriet flaggar Finland redan för tredje gången för sin natur på Finska naturens dag 31.8.2019.

Finska naturens dag firas på många olika teman och kring dem är det roligt att utveckla olika verksamheter. Hjärtförbundet deltar i planeringen av festdagen.

Sibeliusboxen väcker minnen

Viste du, att Finlands mest uppskattade kompositör Jean Sibelius bar med sig en tändsticksask, i vilken han hade samlat en bit finsk skog? På så sätt hade han i sin ficka en liten ask, vars innehåll han kunde snusa på när han satt vid sitt skrivbord, och för en liten stund förflytta sig ut till den finska tallskogen.

Sibeliusboxen är ett lätt och billigt funktionellt sätt att bekanta sig med naturen och diskutera minnen i anslutning till den. Bitar från naturen som väcker minnen och känslor samlas i en tändsticksask. Alla föremål måste rymmas i asken, så det gäller att välja dem med omsorg.  Samtidigt som du samlar föremålen kan du diskutera för dig viktiga minnen och tankar i anslutning till naturen.

Du minns väl allemansrätten, då du samlar föremålen från naturen. För att samla t.ex. mossa behövs markägarens tillstånd. Tilläggsuppgifter om allemansrätten: www.utinaturen.fi/allemansratten

Sov en natt ute

Suomen Latu utmanar för fjärde gången hela Finland att sova utomhus den 31.8.2019.  Sovplatsen kan vara ett tält, en tarp, ett vindskydd eller kanske under en tät gran. Viktigast är att njuta av naturen och den möjlighet till att sova ute som allemansrätten ger.

Sin natt kan man tillbringa i ett skogshotell, i en nationalpark, på ett campingområde eller varför inte på sin egen gård. Man behöver inte alltid bege sig långt bort, en natt på den egna gården är också en upplevelse.

Inbakad blåbärspaj

Inbakad blåbärspaj. Bild Elina Himanen

Njut av en blåbärspaj

Plocka blåbär tillsammans och baka en blåbärspaj för att fira Finska naturens dag. På blåbärsbladen kan man koka te, kanske tillsammans med hallon- och svartvinbärsblad, som också passar bra.

I stället för en traditionell blåbärspaj kan du pröva Hjärtmärkets inbakade blåbärspaj, på finska ”rättänä”. Den är lätt att göra och också lätt att transportera i sin form, t.ex. att ta med på utflykten.

Inbakad blåbärspaj

80 g margarin i ask

1 dl socker

1 ägg

4 dl rågmjöl

1 tsk bakpulver

 

Fyllning

1 l blåbär

1 dl socker

½ dl potatismjöl (till färska blåbär räcker ¼ dl)

 

Servera med

½ l glass eller vaniljsås

 

Recept

  1. Rör ihop fett och socker lätt till skum. Tillsätt ägg, rågmjöl och bakpulver. Blanda jämnt.
  2. Tryck 2/3 av degen i botten och längs kanterna av formen (Ø 18–20 cm).
  3. Blanda blåbär, socker och potatismjöl. Om du använder djupfrysta blåbär, lönar det sig att först tina dem, för att gräddningen ska gå snabbare. Häll bärblandningen i formen. Kavla ut resten av degen till en platta av samma storlek som formen och placera den som lock ovanpå blåbären. Kläm fast kanterna.
  4. Grädda i 175 °C värme i 45–50 minuter.

Lue seuraavaksi